|

Frukost, frukost och mer frukost

En fråga jag ofta får är vad jag äter för frukost. Som icke-vegan är en standardfrukost ofta bestående av ägg, ost, skinka och lite extra smör på mackan. Det är inte konstigt att man undrar vad mer man kan ha på sin smörgås när man hamnat i ett mönster av samma frukostar. Men nu ska jag visa vad jag brukar äta till frukost, och jag är absolut en (självutnämnd) frukost-kung. Jag börjar ofta jobba sent och jag älskar att lägga lång tid på att fixa och äta stora frukostar, men jag ska också visa frukostar som går snabbt och som man kan förbereda dagen innan.

Chokladgröt

Min absoluta favoritfrukost är min chokladgröt som jag ätit absolut flest gånger sen jag kom på den för 1,5 år sedan. Den går jättesnabbt att laga, det är billiga ingredienser och den håller mig mätt länge.

Chokladgröten består av:

 • 1 mogen banan
 • 1 msk kakao
 •  havregryn
 •  vatten

Sylt:

 • 1 dl frusna blåbär
 •  1 dl frusna hallon
 •  1/2 msk sirap

Börja med att göra bär såsen/sylten genom att blanda blåbär och hallon i en kopp eller skål och häll över lite sirap. Ställ in i micro på medellåg värme i 1 minut, rör om och gör sedan samma sak en gång till. Den ska gärna vara fortsatt kall men bären ska vara helt mjuka.
Mosa, under tiden bären är i micron, en banan i en djup skål. Detta är ett perfekt tillfälle att använda de gamla bruna bananerna som legat länge i fruktskålen, för det är med dessa söta bananer som gröten blir absolut bäst. Blanda sedan i ca 2 dl havregryn och 1 msk kakao. Fyll upp med lite vatten i taget och blanda om tills gröten fått rätt konsistens. Häll över bären på gröten och sen är det klart! Ibland lägger jag även en klick jordnötssmör vid sidan. Denna frukost är superbra att göra klar redan dagen innan, men gör du det så tillsätt lite extra vatten innan du ställer in den i kylen. Det kan verka konstigt att inte värma gröten eller låta havregrynen mjukna till men det behövs verkligen inte. Bananen gör det grötigt utan att det behöver stå.

Peanutbutter smoothiebowl

När jag har lite för många mogna bananer hemma brukar jag göra en smoothie bowl med musli. Smoothiebowls kan varieras i all oändlighet, men vad jag har i min ser ni nedan.

(den bakre) smoothiebowl med jordnötssmör jag beställde på ett café i filippinerna.

I min smoothiebowl:

 • 4 mogna bananer
 • 1 liten msk peanutbutter
 • 1 liten msk kako
 • lite havre/soja/mandelmjölk

Detta mixar jag bara ihop och försöker få den så stel som möjligt genom att använde väldigt lite växtmjölk. Sen brukar jag toppa med lite tinade frusna bär, gärna mango, ananas, blåbär och hallon.
Underst lägger jag några matskedar hemmagjord müsli som min fantastiska müslikompis Clara lärt mig, och många andra tursamma själar, att göra.

Till müslin använder jag:
 • 5 dl havregryn
 • 1 dl pumpakärnor
 • 1 dl kokosflarn
 • 2 dl solroskärnor
 • 1 dl mandelflarn eller hackad mandel
 • 1 dl råsocker (eller valfritt socker)
 • 3 msk olja
 • 1,5 dl vatten

Här går det höfta runt lite med allt möjligt. Jag kan även ha i exempelvis sesamfrön, linfrön, hampafrön eller hackade cashewnötter, men jag behåller det ovan som grundrecept. Blanda ihop allt i en bunke, häll över i en stor form och sätt in i mitten av ugnen på 200 grader. Rör runt efter 10 minuter första gången och sedan oftare och oftare. Efter nästan 60 min, när den fått lite färg, är den klar!

Chipudding

Jag brukar göra min på havrechokladdryck från Oatly men det går göra chiapudding på vilken växtdryck som helst. Vad jag dock märkt är att chiafrön reagerar olika beroende på vad man blandar med men jag brukar använda runt 3 msk för en portion och rör om noga. När jag ställer in den över natten brukar jag först bara röra om den en gång efter den fått stå i 10 minuter, sen kan man låta den vara. Morgonen efter är den färdig att toppa och ätas! Jag brukar toppa min med samma bär ”sylt” som i receptet ovan, men jag gör den istället på spisen för att den då blir fastare och varm, och med lite skivad banan. Kräver noll ansträngning men lite förberedelse.

Chiapudding gjord på chokladmandelmjölk

Ägg?

Någonting som är enkelt att efterlikna är faktiskt äggröra. Byt bara ut ägg mot fast tofu och krydda med  gurkmeja, bjäst om du har det, kummin, paprikakrydda, salt, och black salt om du har det. Blanda i valfria grönsaker eller inga alls om du är badass. Black salt, kala namak, svart salt, är lösningen om man verkligen älskar smaken av ägg. Denna krydda smakar så likt ägg att jag inte ens kan smaka på den. I vilket fall en fantastisk lösning om du vill ha en äggröra eller exempelvis majonnäs med äggsmak. Vill du käka en äggmacka så ta bara en inte allt för mogen avokado och strö över black salt. Briljant. Thanks nature för att du gör det så enkelt att äta animaliefri mat.

Tofuröra med lök, baked beans, spenat och vegokorv på ett café på Koh Tao i Thailand.

Fruktbowl med cashewcreme

Alltså vill jag imponera på någon får dom den här frukosten. Jag åt något väldigt likt när jag var på 42 raw i köpenhamn och var tvungen att gå hem och testa laga min egen. Jäklarrr vad god lyxfrulle alltså. Detta måste ni testa någon gång! Receptet hittar ni HÄR

Smoothie

Självklart, men jag bara måste nämna det. Så otroligt lätt att få i sig massorrr med näring och går att variera helt hur man vill ha den. Lite mer mättande? Svar: bananer, dadlar, frön och nötter, mandelsmör eller jordnötssmör, havregryn, avokado. Svårt att få i dig mat på morgonen? Svar: frukt och bär, bladgrönt, växtmjölk. Fantastiskt. HÄR har jag skrivit vad jag kan ha i en smoothie, och inkluderat lite näringsvärden.

Bananglass

Om du har fryst in brunmogna bananer så är det dags att använda dom. Det är bara att mixa bananerna i en matberedare, går det lite trögt kan man få hälla i lite växtmjölk eller låta bananerna tina lite. Ni kanske ser ett mönster i mina frukostar nu, jag gillar choklad, peanutbutter och bär. Vilket är precis vad man kan blanda i bananglassen, eller toppa den med.

MACKOR

Har jag missat någonting? Vad har man egentligen på mackan som vegan? MASSOR! Jag har så mycket gott på mina mackor att jag tycker synd om mig när jag förr tog en bit bröd och bara lade skinka och gurka på. Annat än vad jag visar på bilderna som jag gillar att ha på mackan är exempelvis hummus eller någon annan hemmagjord bönröra. Om jag har baguetter hemma gillar jag att göra en cashewsås (blötlagda cashewnötter och vatten) med vitlök, lite citron, salt och peppar som jag mixar ihop och drar över en baguette med gurka, tomat, avokado och rödlök. Blir lite som en egen subway version, lite kladdigt bara men ähh.

Här kör jag och mamma på mackbuffé.
Något jag älskar är en det vita kokosspreadet (Green Vie Spread) som ni ser här, med lite skivad avokado på. En annan favvomacka är lite mosad avokado på bröd/knäckebröd med valfri vegetabilisk påläggsost (likt hushållsost i smaken) och gurka på. Eller den där vegopastejen på bilden med smörgåsgurka på.

 

En avokadomacka med pesto (recept HÄR, HÄR, HÄR) på och lite grillad vegetabilisk ost, från 42 raw köpenhamn.
Något jag jämt hade på mackan innan jag flyttade till Norge är tångkaviar, det är dock svindyrt här. Här ser jag ut att ha oatly på mackan, avokado, gurka, tångkaviar, gräslök och peppar på.
Grillad macka med någon av mammas krämiga ostar på och grönsaker.
Mammas hemmagjorda bröd, mammas hemmagjorda salami, mammas fetostspread (jäklarrr vad god den är), mammas majonnäs och grönsaker från mammas trädgård. Mamma kan hon.

Andra förslag på frukost är att köpa havre/sojayoghurt och ha på müsli och frukt/bär. Älskar också att blanda bara müsli, oatly havrechokladdryck och banan tillsammans i en skål som mellis eller liten frukost.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.