|

Potatis & purjolökssoppa

Potatis och purjolökssoppa med röda linser

Detta är kanske inte en traditionell potatis och purjolökssoppa men ändå en otroligt god soppa som mättar och som dessutom är riktigt snabblagad.

Jag skördade de sista av mina purjolökar som jag vinterförvarat i växthuset och som är perfekta att göra soppa av! Jag planerar aldrig in en plats till purjolök när jag planerar köksträdgården. Jag brukar omplantera dem i backar där de får stå och växa tills en plats blir ledig. På så sätt får jag ut mer av varje land eftersom den kan planteras ut efter till till exempel färdigskördad sallat, spenat, dill, sparrissallat, nypotatis, bondbönor och vitlök. Där det blir ett hål helt enkelt! Purjolökarna far inte alls illa av att omplanteras ett par gånger och har det alldeles utmärkt i sina tillfälliga backar.

Purjolökarna omplanteras i backar där de får växa till det finns en plats ledig i köksträdgården.
Nyskördad purjolök som fått övervintra i växthuset. Denna bild togs i januari.

I videon nedan visar jag hur fint de står i växthuset när jag skördade de sista i mitten av mars!

Jag gillar att strö rostade pumpafrön en en slät soppa eftersom de ger en god ”nötighet” och lite ”crunch”. Man vill ju gärna ha något att tugga på.. Pumpafröna i soppan är från min egen odling. Det är torkade kärnor från nakenfröpumpan ”Olga”. Pumporna tar jag in på hösten strax innan frosten och sedan förvarar jag dem i helt vanlig rumstemperatur (i vardagsrummet och sovrummet) De är helt gröna när jag tar in dem men sedan skiftar de färg till orange när de mognar och då är också fröna klara. Fröna saknar skal och är precis som de pumpakärnor du köper i mataffären – fast större och myyyyycket godare! Jag jämförde storleken på mina nyskördade och köpta. Se villken skillnad. Mina är nästan dubbelt så stora!

De stora fröna till höger är mina egenodlade från nakenfröpumpan ”Olga” och de till vänster är köpta ekologiska från Biofood. Fröna torkar jag i torkugn men det går också bra att torka dem i vanlig ugn.
En mogen nakenfröpumpa av sorten Olga. Den har hållit sig hela vintern och är lika fin fast vi snart är inne i april! Snart ska den öppnas!

Recept 2 portioner

3 Potatisar
1 purjolök
2 stjälkar selleri
1 dl röda linser
1 burk kokosmjölk
1 msk grönsaksbuljong
1 tsk salt
1 msk curry
1 msk pressad citron
1 nypa chilipulver
1 msk olivolja
3 dl vatten
4 msk pumpafrön
Bröd till servering

Gör så här

Skala och tärna potatis i mindre bitar. Skär purjolök och stjälkselleri i mindre bitar. Fräs potatis i olivoljan lite snabbt och tillsätt curryn. Låt fräsa några sekunder och tillsätt sedan selleri, purjolök, kokosmjölk och rör om. Tillsätt grönsaksbuljong, salt, chili och röda linser. Rör om och låt koka upp.

Småkoka under lock 10-15 minuter tills potatisen är mjuk. Hetta under tiden upp en stekpanna och rosta pumpakärnorna gyllene. Tillsätt eventuellt några droppa olivolja. Salta och ställ åt sidan.

Smaka av soppan när potatisen är mjuk och ta av kastrullen från kokplattan och mixa soppan slät. Servera i skålar och strö de rostade pumpakärnorna över.

Rostade pumpafrökärnor ger en god ”crunck” till soppan.
Soppan strax innan den mixas slät. Det går naturligtvis bra att äta den som den är utan att mixa om man nu föredrar det!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.