|

Pesto på Maskros, Kirskål och Nässlor!

Tidigt varje vår ger jag mig ut med en korg för att samla vårens allra första ätliga skott till en sådär smällvitaminrik pesto. En av de absolut godaste som finns!

I år var jag väldigt tidig men jag hittade några späda maskrosblad under eklöven, kirskål utmed husen, nässlor utmed grusvägen och vild gräslök under ett träd. I växthuset har jag övervintrade periljeplantor som börjat ge nya blad och inomhus hade jag några kvistar kvar av dill som jag sått i vintras, basilikablad från förra årets basilika som jag övervintrat och chili från en övervintrad Basket of fire (man behöver inte många).

En korg full av vitaminer!

Jag älskar att bara kunna gå ut och plocka min mat!!

Tänk på att ta med färska kryddor i din pesto. Bara nässlor, kirskål eller maskrosblad smakar inte så mycket så du behöver en krydda som ger smak. Peston är helt fantastiskt god och kan användas till allt från att bre på mackan till en härlig pestopasta, men jag hade tänkt göra pizza! Innan jag gick satte jag min pizzadeg på jäsning så den skulle vara redo tills jag kom in. Så här kommer receptet på vårens första, helt underbara primörpesto!

Vitaminer på burk! Kirskål, späda maskrosblad, vildplockad gräslök och nässelskott – helt underbart gott!

Pesto på maskros, kirskål och nässlor

Vårens riktiga primörer!

1 liter nyplockade maskroblad, kirskål, nässlor eller vad du nu kan hitta.
1/2 liter färska kryddor (basilika, persilja, dill, gräslök eller annat)
1,5 dl nötter (jag tog en näve av vardera pinjenötter, sötmandel och pekanötter)
2 vitlöksklyftor
1 färsk chili (avgör själv hur mycket hetta du vill ha i peston)
1,5 dl kallpressad olivolja
2 tsk havssalt

Gör så här

Skölj dina primörer och låt dem rinna av. Hacka allt det gröna (primörer och färska kryddor) grovt för hand med en kniv. Lägg vitlök, chili och salt en matberedare och låt knivarna gå tills det har finhackats. Tillsätt nötterna och kör igen tills de är grovhackade. Tillsätt nu allt det gröna och kör tills de har malts ner i mindre bitar. Tillsätt oljan medan maskinen kör tills du har en grynig, krämig pesto. Häll upp peston på burk och förvara i kyl.  Enklast är att göra peston i en matberedare men har du inte det så kan du bara finhacka allt var för sig och sedan blanda ihop det med olja och salt.

Vegetarisk pizza med pesto

Nu är peston klar för användning och vill du göra min pizza så breder du på pesto (tills du skäms) över en utkavlad pizzabotten och toppar sedan med tomathalvor och gul lök eller vad du nu har. Peston är så smakrik så det behövs inte så mycket annan smak och ost är helt överflödigt!

Keep it simple 😉

Avsköljda små blad, fulla av vitaminer!
Doris övervakar allt jag gör och följde med upp i skogen.
Kirskål och nässlor utmed husen
Svåra att upptäcka kanske men grässtråna med runda blad är vild gräslök. Plockar man strå för strå så får man snabbt ihop en bunt.

 

En nässla bland kirskålen
Vårens primörer. Hoppas du blir inspirerad att ge dig ut ❤

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.