Vegosalami en God Vegansk Salami!
Recept på en God Vegansk Salami!
Jag har länge försökt skapa ett recept på den perfekta salamin och äntligen har jag lyckats! Det började egentligen med att jag fick för mig att jag skulle göra en falukorv, varför vet jag inte, men ibland får man ju bara för sig saker..
Falukorvsreceptet har jag utvecklat till en lite billigare variant i min strävan att använda så närodlat och Svenskt som möjligt. Eftersom jag strävar efter att vara självförsörjande så vill jag kunna odla allt själv och i denna korv är nästan allt egenodlat! Visst är det härligt! Receptet kan anpassas om man vill ha den starkare eller mildare genom att ta i så mycket eller lite chili man vill. Själv använder jag chili från min Basket of Fire och tycker att två-tre stycken blir lagom.
Rödbeta som färg
Rödbetan ger färg åt Salamin och och vill du ha mer färg så tar du bara i mer rödbeta. Mängden rödbeta påverkar inte receptet nämnvärt så ta i så mycket du vill. Jag har också provat med Soja men tyckte då att färgen påminde om små högar som hunden lämnat efter sig. Inte så aptitligt…
Gula ärtor som bas
Det som gör denna salami så billig och god är att den nästan bara innehåller gula ärtor. Våra Svenska gula ärtor är en fantastisk produkt som i många fall kan ersätta kikärtor och kokar man dem ”al dente” så blir de väldigt användbara. Precis som när jag kokar kikärtor så tar jag vara kokspadet från ärtorna och det är detta kokspad som är basen i denna salami.
Vill du så kan du byta ut både ärtor och spad mot kikärter och vilka bönor som helst. Kokar du ärtorna/bönorna själv så har du också eget härligt spad, annars kan du bara ta vatten i receptet men då ändras smaken lite.
God på pizza!
Receptet ger nästan 1 kilo vegansk salami (närmare bestämt 980 gram när jag vägde mina..) och går jättebra att frysa. Du kan själv anpassa portionerna genom att hälla salamismeten i glas som passar dina behov. Här går salamin åt som varmt smör i solsken och jag hinner aldrig frysa in den.
Salamin är supergod som smörgåspålägg och på pizza! Skivar du den på pizza så kommer den att smälta litegrann men utan att rinna ut och detta gör den om möjligt ännu godare, så testa! Du hittar recept på en jättegod pizzabotten här.
Ingredienser
- 3 dl kokta gula ärtor
- 6 dl spad från ärtkoket (eller vatten)
- 1 grön spetspaprika
- 1 rödlök
- 1 liten bit rödbeta
- 1 färsk chili
- 3 vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja
- 2 tsk liquid smoke
- 1/2 dl sesamsmör (eller tahini)
- 1/2 dl näringsjäst (b-jäst)
- 3 tsk fint salt
- 1 msk lökpulver
- 1 msk rårörsocker
- 1 tsk mald svartpeppar
- 2,5 msk agar agar pulver
Tillvägagångssätt
Har du inte färdigkokta ärtor så börja med att blötlägga dem 1 dygn och sedan koka dem i 40-60 minuter. Spara kokvattnet. Häll 3 dl av spadet från ärtkoket i en tjockbottnad kastrull som rymmer 1-1,5 liter. Tillsätt agar agar pulvret, rör om och lägg på lock. Sätt plattan på låg värme och låt agar agarn smälta långsamt medan du förbereder resten. Agar agarn kommer att se ut som en hård kaka men efter en stund kommer den att börja smälta, så ha lite is i magen och låt den stå. Detta kan ta 3-5 minuter.
Häll 3 dl spad från ärtkoket i en mixer. Tillsätt resterande ingredienser och mixa tills allt är en tjock kräm. Krämen får gärna bli lite varm eftersom det underlättar när den ska blandas med agar agarn.
När agar agarn börjat smälta kan du röra om så det inte bränns i botten. Rör då och så tills all agar agar smält och blandningen nästan är genomskinlig. Höj nu värmen och tillsätt ärtkrämen från mixern. Rör om hela tiden tills blandningen börjar bli varm och har blandats ordentligt. Konsistensen ska vara ungefär som en tjock stuvning. Den behöver inte koka upp.
När allt blandats och fått en jämn värme kan du hälla upp blandningen i höga glas. Se bara till att glases väggar är helt raka eller att de vinklas utåt och inte inåt mot öppningen, annars blir det svårt att få ut salamin. Glaset behöver inte smörjas, stick bara in en kniv eller liknande när salamin stelnat och vänd glaset upp och ner, så släpper det lätt. Salamin håller minst en vecka i kyl och kan frysas.
Hej! Har just testat vegosalamireceptet. Det blev gott men konsistensen blev ganska lös. Mer som gelé eller sylta än som korv. Brukar det vara så? Eller kan det bero på att jag använde Vegegel i stället för agar-agar? Vad tror du om att minska på vätskan och/eller ha i lite mjöl?
Hesan, det kan bero på att du inte använde agar-agar. Jag har märkt att det spelar ganska stor roll vilket förtjockningsmedel man använder. Du kan testa att tillsätta mjöl men jag tycker att konstistensen på korven blir mjöligare då och det gillar inte jag, du kan annars tillsätta kikärtsmjöl om den blir för lös.