|

Majonnäs på kikärtsspad

Äggfri majonnäs på kikärtsspad

Majonnäs gör jag på kikärtsspad (aquafaba) istället för ägg och jag lovar – man varken ser eller känner ingen som helst skillnad! Här får du ett grundrecept som du i princip kan smaksätta hur du vill. Helst hade jag velat använda kallpressade oljor i majonnäsen eftersom de är mycket bättre ur hälsosynpunkt men en kallpressad olja smakar alldeles för mycket i en majonnäs. men så hittade jag en Neutral olja hos Kung markatta som passar perfekt! Den är deodoriserad vilket innebär att man på ett skonsamt sätt har avlägsnat smakerna utan att raffinera den. Perfekt! Rapsoljan tar jag i mest för att..

Kikärtsspad aka Aquafaba

Kikärtsspad kallas allt mer för Aquafaba även i Sverige och det är helt enkelt det simmiga spad som man häller bort när man öppnar en burk kikärter. Det är spadet som blir när man kokar kikärter och jag brukar koka mina egna och spara spadet när jag gör det. Det blir både billigare och belastar inte miljön lika mycket eftersom man inte transporterar en massa vätska i onödiga förpackningar och det är verkligen jätteenkelt! Hur jag kokar kikärter och gör kikärtsspad kan du läsa mer om här!

Äggsmak

Majonnäs görs ju traditionellt på äggula och för att få den där speciella äggsmaken kan du tillsätta lite Kala Namak, men var försiktig! Kala Namak (kallas också Svart Salt) ger en stark smak och därför tillsätter jag endast ytterst lite i min majonnäs. Denna ingrediens kan du bara utesluta och mängden ska inte ersättas med mer salt.

Vad händer?

När man gör majonnäs av kikärtsspad ska man inte förvänta sig en emulsion som den som blir när man gör på äggula. Här behöver du inte ”drissla” i oljan försiktigt. Det finns inte så mycket forskning kring kikärtsspad ännu men det verkar som om att oljan lägger sig kring de uppvispade kikärtsspadsbubblorna som är fantastiskt stabila och därför bildas en tjock majonnäs. Men det är bara min teori.

Jag har märkt att majonnäsen inte börjar tjockna förrän man vispat en stund och mättat med tillräcklig mängd olja och råkar man ta för mycket olja, brister stadgan i bubblorna och majonnäsen blir rinnig igen. Därför ska du hålla tungan rätt i mun och ta precis lagom mycket olja och sluta när majonnäsen är lagom tjock! Skulle du råka ta i för mycket olja så kan du rädda majonnäsen genom att hälla upp en ny matsked kikärtsspad och sedan vispa i din rinniga majonnäs.

Jag har också märkt att om man tar i kryddor, senap eller vinäger i efterhand så brister bubblorna och majonnäsen blir rinnig igen, så därför är det svårt att justera smaken i efterhand. Smaken är väldigt olika hur man vill ha sin majonnäs och den här gillar jag. Du får helt enkelt utgå ifrån den och sedan justera efter hand som du vill ha din.

Ingredienser
  • 5 msk kikärtsspad (aquafaba)
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm svart salt (Kala Namak, kan uteslutas)
  • 2 msk rapsolja
  • 2,5-3 dl neutral olja
  • Lite svartpeppar
Tillvägagångssätt

Mixa alla ingredienser förutom oljan med en stavmixer tills de har blandats. Tillsätt rapsoljan och hälften av den neutrala oljan och mixa igen. Tillsätt nu resterande olja i en jämn stråle medan du mixar tills du har en tjock, fin konsistens. Koncentraten på kikärtsspad varierar ganska mycket och därför är det svårt att säga exakt hur mycket olja du kommer att behöva.

Similar Posts

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.