|

Smoothies och näringsvärden

Smoothies är bäst

Något jag verkligen älskar är smoothies. Dom är smidiga att ta med, dom är perfekta för att proppa i sånt som behöver göras åt, dom är bra för att gömma äckliga saker i (häll bara i överflöd av kakao så löser sig det mesta haha), kroppen kan ta upp mer näring från främst bladgrönt när det är mixat, man kan helt justera den efter egna kostpreferenser och sen är smoothies även FETT gott. Wow det var en otillåtet lång mening.

Smoothie liquids

Jag tycker inte att kokosvattnet man köper färdigt i kartong är så gott i smoothies, tycker att det är alldeles för smaklöst och vattnigt. Så vad jag brukar göra är att jag tar vattenresterna från när jag gjort kokos-grädde (snabbt recept: lägg in en burk kokosgrädde/kokosmjölk i kylen över natten, gröp morgonen efter ur själva grädden som lagt sig på toppen. Vispa med ungefär 1 tsk lönnsirap, 1 tsk socker, en nypa vaniljpulver.) och häll i smoothien. Det blir speciellt gott med t.ex. ananas eller mango. Ibland har jag även i mandelmjölk, har vi inte det färdigt brukar vi ha mandelsmör i kylen som jag bara blandar ut med vatten. Eller så använder jag pressad apelsin.

Innehåll och näringsvärde

I min protein- chokladsmoothie mätte jag en gång; 4 bananer, 250g frusna bär (oftast hallon och mango), 125g dadlar (halvt paket), 70g bladgrönt,  30g mandelsmör + 3-4dl vatten, 30g hampafrön, 25g kakao, 5g lucuma pulver och lite vaniljpulver.
När jag räknade valde jag näringsämnena utefter vad många tror att man som vegan har svårt att få i sig.
Smoothiens näringsvärde med länk, länk & länk. Jag har räknat frusna bär som hallon och bladgrönt som mangold:

bl-smoothietabell

Jämförelsevis innehåller:
100g komjölk 3% –  60 kcal, 3.5g protein, 3g fett, 120mg kalcium, 0.02mg järn
100g nötkött rått –  200g kcal, 26g protein, 15g fett, 18mg kalcium, 2.6mg järn
100g ägg rått –        137 kcal, 12.4g protein, 9.7g fett 52mg kalcium, 1.7mg järn
100g avokado –       197 kcal, 1.9g protein, 19.6g fett, 14mg kalcium, 0.3mg järn

Min proteinfyllda chokladsmoothie innehåller alltså:
1342 kcal, 33.2g protein, 42g fett, 322mg kalcium och 15.3mg järn

bl-smoothie3
En annan smoothie än den jag gjort beräkningar på.

Vilken jäkla ögonöppnare detta kalkylerande var för mig! Detta är en (stor) frukost/lunch för mig och den innehåller 33g protein haha. Jag tränar knappt så 40g protein räcker nog bra för mig och jag käkar hela 33g protein på en måltid. Det är ju helt sjukt, inga mer hampafrön! Det som gör smoothien så fluffig och god… Har på senaste faktiskt försökt byta ut mängden nötter och baljväxter mot mer frukt och grönt. Men var inte rädda för kalorier och fetter, det gör dig inte tjock om det bara kommer från rätt mat.

bl-smoothie5
bl-smoothie4

bl-smoothie
Haha kakao, hallon och bladgrönt bildar inte riktigt den finaste färgen.
bl-smoothie2
Blommorna är faktiskt ätbara! Dom är dessutom ganska goda.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.