|

Grönkålspesto, Purpur- och Svartkålspesto

Pesto på svartkål, grönkål eller purpurkål

Vi älskar kål och jag odlar MYCKET kål!

Svartkål kallas också palmkål pch är en grön/gråsvart variant av grönkål. Purpurkål är en röd variant av grönkål. Både svartkål och purpurkål klarar frosten sämre än vår vanliga grönkål så därför brukar jag använda dem först och låta grönkålen stå kvar över jul tills den dukar under av frosten eller tills råduren ätit dem.

Grönkålspesto i alla regnbågens färger passar fint till nykokt pasta men också som fyllningar av olika slag. Jag använder ofta pesto i urgröpta tomater eller zucchinibåtar som gratineras i ugn, eller på pizza tillsammans med en fyllig tomatsås och annat gott!

Genom att ta med en mix av olika nötter och frön så får du i dig ett bredare spektra av vitaminer än om du bara använder en sort. Ett tips är dock att alltid ta i en näve pinjenötter eftersom de ger en lite ostig smak (om man nu vill ha det), däremot tycker jag att de kan ”bli för mycket” om man inte blandar ut dem med andra nötter och frön, men det är såklart en smaksak..

Underbart gott!

Här ser du svartkålspesto. Svartkål är lite blågrönsvart (ligger i bakgrunden) och är oerhört vitaminrik!

Grönkålspesto

  • 1 topp valfri kål (ca. 8-10 blad)
  • 1/2 purjolök eller motsvarande mängd salladslök.
  • 2  dl nötter/frön (jag tog en näve av vardera pinjenötter, pumpakärnor och cashewnötter)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 -2 dl kallpressad olivolja (tillsätt eventuellt vatten om det behövs)
  • 2 tsk havssalt

Gör så här

Skölj kålen och avlägsna mittnerven i bladen.  Strimla kål och purjolök och lägg över i matberedare tillsammans med vitlök och salt och låt knivarna gå tills det har finhackats och börjar bli lite blött. Tillsätt nötterna och kör igen tills de är grovhackade.  Tillsätt oljan medan maskinen kör tills du har en grynig, krämig pesto.

Häll upp peston på burk och förvara i kyl.  Enklast är att göra peston i en matberedare men har du inte det så kan du bara finhacka allt var för sig och sedan blanda ihop det med olja och salt. Gör du större mängder går peston fint att frysa in.

Helt vanlig grönkål
Vacker purpurkål
Svartkål eller Palmkål som den också kallas

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.