|

Mandelmjölk utan tillsatser!

Mandelmjölk utan krusiduller

Mandelmjölk har vi alltid i kylen hemma och den är verkligen lätt att göra själv! Bara att mixa och sila och så är den klar! Dessutom är den hemmagjorda helt utan tillsatser och håller sig ändå några dagar i kyl. Du ser på den när den är för gammal, då bildas flytande skikt i mjölken som ser ganska oaptitliga ut, som om den surnat.

Mandelmjölkspulpen

Pulpen som blir över när du pressat ur all mjölk kan du spara. Jag brukar lägga den i en burk som jag förvarar i frysen och när det börjar bli trångt med alla burkar så brukar jag tina dem och fördela ut mandelresterna på bakplåtsklädda plåtar. Innan jag hade torkugn så brukade jag torka plåtarna i vanlig ugn som jag ställde på 50 grader med luckan lite på glänt (jag satte en klämma mellan). Efter några timmar är mandeln torr och då maler jag den till mjöl i min matberedare (mixer går också bra). Mjölet använder jag sedan till panering, i bakverk, i bröd, i burgare.. ja you name it! I allt möjligt! På så sätt går verkligen inget till spillo och det gillar jag!

Mandelmjölk kan användas till allt!

Mandelmjölk kan användas till stort sett alla maträtter där mjölk ingår. Jag tror ännu inte att jag råkat på ett recept där den inte kunnat användas. Mjölken går bra att både värma och att koka.
Vill du ha en gräddigare mjölk så kan du öka antal deciliter mandel till samma mängd vatten. Vill du ha en vitare mjölk så kan du skala mandlarna efter blötläggningen innan du mixar dem. Det blir en jättefin vit mjölk då som smakar ljuvligt fräscht! Och mandlarna är inte alls svåra att skala trots att de inte skållats. Testa! Och skalen kan du lägga i burkarna med mandelpulp som du senare torkar och mal till mjöl. Som sagt, inget spill!!

Detta recept ger ganska exakt 1 liter färdig mjölk.

Ingredienser
  • 2 dl sötmandel
  • 1 liter vatten
Tillvägagångssätt

Blötlägg sötmandeln i vatten minst 4 timmar men helst över natten.

Häll bort blötläggningsvattnet från mandlarna och skölj av dem. Lägg dem i en mixer (blender). Tillsätt hälften av vattnet och mixa ca. 1 minut. Tillsätt resterande vatten och mixa 1 minut till.

Ta fram en stor skål, en sil och en nötmjölkspåse (en diskhandduk eller finmaskig bärsil går också bra). Lägg nötmjölkspåsen i silen och häll mjölken i påsen. Stäng påsen och krama ur all vätska. Häll upp mjölken på en väl rengjord flaska. Där håller den sig i kyl 3-4 dagar. Mandelpulpen som du pressat ur kan du spara och torka och mala till mandelmjöl, eller använda färsk i bakverk.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.