Vegansk Chokladmousse
Kikärtsspad (eng. aquafaba) har samma egenskap som äggvita här och kan ersätta äggvita i en mängd recept, även äggula som i mitt recept på majonnäs om du nu missat det. Egentligen gäller det inte bara kikärtsspad utan spad från de flesta bönsorter som går använda. Jag förespråkar egentligen att man ska koka bönorna själv eftersom alla förpackningar och transporterande av onödigt vatten tär på miljön. Men i detta recept använde jag ekologiska på burk.
Vegansk Chokladmousse på kikärtsspad
Ingredienser
Kikärtsspad från 1 burk kikärtor
100 gram choklad (jag använder Odense 55%)
3 msk dadelsirap eller lönnsirap eller florsocker
Så gör du
Vispa kikärtsspadet med elvisp tills det är vitt och fluffigt och du kan forma toppar (ca. 10-15 minuter)
Smält under tiden chokladen i vattenbad
Rör nu ner den smälta chokladen och sirapen och i kikärtsfluffet och vänd ner det tills allt har blandat sig.
Häll upp i portionsglas och ställ in i kyl i 1-2 timmar
Servera gärna med riven choklad över.
Tips
Lek gärna med smaksättningen och byt ut chokladen mot vanilj och vit choklad, mintdroppar eller lite kaffepulver.