|

Gör Din Egen Aquafaba; Kikärtor och Kikärtsspad

Gör din egen ”Aquafaba”

Aquafaba är inget annat än spadet som blir när man kokat kikärtor. Det som man förr hällde bort. Numera kokar många kikärtor enbart för spadets skull och undrar sedan vad man ska göra av alla kikärtor. Tur att vi har recept med lösningen på det! 😉

Fördelen med att koka egna kikärtor och ta vara på kikärtsspadet är att man alltid vet hur koncentrerat det är. Det vet man nämligen aldrig när man köper färdigkokta på burk och risken är att man misslyckas med sina maränger eller sin majonnäs.

Kikärtsspad – Steg för steg

Jag har sett på olika sajter att många frågar hur man gör sitt eget kikärtsspad så därför visar jag här hur jag gör. Kokar du enligt detta recept kommer du att lyckas varje gång för detta ger ett perfekt koncentrerat kikärtsspad!

kikärtor, vatten och en rymlig kastrull är allt du behöver! Jag tillsätter salt i mina men det är inget måste.
Kikärtor innan blötläggning.
Så här ser de ut efter att de blötlagts 1 dygn.
Nu är de färdigkokta,. Som du ser täcker vattnet nätt och jämnt kikärtorna.
Jag brukar frysa in i tärningar som är precis 1 msk (15 ml) styck! Då behöver jag bara plocka fram så många tärningar jag behöver när jag ska använda dem i ett recept. Smidigt!

Weck Jars

Flaskan på bilden är en Weck Jar som används till konservering och vill du så går det jättebra att konservera de kokta kikärtorna i sitt spad. Detta gör jag ofta eftersom min frys inte är så stor. Du kan också konservera spadet i småburkar om du har ont om plats i frysen. Weck Jars hittar du här.

Ingredienser
 • 400 gram torkade kikärtor
 • 1 liter vatten
 • 1 tsk salt
Tillvägagångssätt

Dag 1: Blötlägg kikärtorna i ca.1,5 liter vatten i ett kärl där de kan expandera rejält, ställ undan på diskbänken över natten.

Dag 2: Häll bort blötläggningsvattnet och skölj av ärtorna. Lägg kikärterna i en rymlig kastrull och häll på ca. 1 liter vatten (vattnet ska täcka ca 3 cm över ärterna i kastrullen). Koka upp och låt koka på svag värme i tills de är klara (ca. 15-45 minuter beroende på hur färska de är). När de är färdigkokta så ta av grytan från plattan och ställ undan grytan med innehåll på ett svalt ställe i ett dygn. Häll INTE bort vattnet!

Dag 3: Ta fram en bunke och lägg en sil uppepå. Häll de kokta kikärtorna med spadet i silen så att kikärtorna hamnar i silen och kokspadet i bunken. Spadet i bunken är ditt kikärtsspad, sk. Aquafaba. Kikärtorna kan du äta och spadet kan du nu frysa in i portionsförpackningar, färdiga att användas om du inte ska använda det direkt. I kyl håller det sig i ca.4-5 dagar.

Similar Posts

25 Comments

 1. Varför är det så himla viktigt att kasta det initiella spadet? Kan man inte bara koka det direkt? Borde ju ha ännu mer av aquafaba egenskaperna.

 2. Du måste inte kasta blötläggningsvattnet men jag upplever att det blir lite grumligare om man inte sköljer av dem och tycker inte att man får ut en bättre väska som resultat. Dessutom känns det fräschare, men det är bara min åsikt 🙂 /Gitte

  1. Hej!
   Tack för receptet det här vill jag verkligen prova!! Jag brukar använda spadet när köper vita bönor och undrar om det skulle kunna fungera om man till exempel kokar såna eller gula ärtor själv?

   Mvh Linnea

   1. Ja, vita bönor går bra, det har jag själv testat men det smakar litegrann. Gula ärter är jag osäker på.

 3. Hej!

  Tack för receptet! Men går det att korta ner något steg så det inte tar 3 dygn? Blir inte kikärterna mosiga om de ligger så länge i blöt och dessutom kokas en timme?

  Mvh Sara

  1. Det blir bara två dygn. 1 dygn för blötläggning och 1 för ”aquafaban”. Men du kan koka kikärtorna utan att blötlägga men måste då förlänga koktiden ganska mycket, minns inte hur länge men gissar 30-60 minuter. På det sättet vinner du ett dygn. Men sedan behöver kikärtorna ”gelea av sig” i vätskan för att bilda den substans som ger den dess egenskaper och för att göra de måste de ligga i vätskan ett tag. Kanske kan du förkorta tiden, det vet jag inte men jag får perfekt kikärtsspad genom att göra som jag beskrivit i inlägget. Testa och återkom gärna! 🙂 Och nej, kikärtorna blir inte ett dugg mosiga! Både kikärtor, gula ärtor och bönor måste kokas länge om de är torkade.

 4. Hur gör du när du sen konserverar kikärterna? Häller du dem bara varma på burk och så är det klart, eller kör du en inkokning fast de redan är kokade? Vill vara säker på att de står sig några månader. Gör man en inkokning tänker jag att man kan använda allt spadet som aquafaba och ersätta det med saltvatten i konserveringen.

  1. Jag använder mig av hermetisk inkokning (oftast) i kastrull och då häller Jag bara på lite nytt lättsaltat vatten innan jag kokar in dem. Kikärtorna fortsätter att avge lite ”gel” i den nya vätskan, men den har inte samma kvalitet som det första kikärtsspadet. Du kan också koka in dem i kikärtsspadet om du vill. Det går fint! Jag ska se om jag kan göra ett inlägg som visar hur jag gör inkokningen.

 5. Hej, tänkte prova att använda detta för bakrecept och undrar hur jag ska förhålla mig till hur mycket av denna aquafaba = 1ägg. Är det 15ml?

  1. Hejsan, Denna aquafaba blir ganska koncentrerad så 1 matsked (15 ml) kan nog funka bra. Tänk bara på att kikärtsspad inte har äggets förmåga att ”lyfta” smeten så komplettera gärna med 1/2 msk bakpulver också om du är ute efter det.

 6. Hej.
  Det var trevligt att få recept på eget Aqua rabatt.
  Använder Markatta som Kikärtor i spad och den konserveringen, är den som ligger närmast ”Din egen” tillverkning.
  Ser med glädje fram emot mitt resultat och ditt recept om hur göra ”inläggningen” med kikärtorna i sitt spad.
  Tack än en gång.

 7. Hej! Jag har hört att kikärtsspad kan vara farligt för kroppen på något sätt? Är det bara en myt? Spelar det någon roll om en använder köpta kikärtors kikärtsspad eller hemmagjord?

  1. Det har jag aldrig hört talas om, varför skulle det vara farligt? Nej det spelar ingen roll om du använder hemmagjord eller köpt. /Gitte

 8. Hej hopp!
  Hur länge kan man spara aquafabat i kylskåpet innan det blir dåligt?
  Har hört en vecka.

 9. Hej och tack för detta! Du nämner ställa undan svalt… funkar det i kylskåp eller blir det för kallt?

 10. Jag fick ut ca 2,5 dl spad på en dubbelsats av receptet. Hade förväntat mig mer, gjorde jag ngt fel tro? Eller ska man helst inte dubbla satsen?

 11. Hej!
  Jag undrar hur du använder den frysta aquafaban? Kan du tipsa om något recept kanske?
  Tack!

 12. Hej. Är ny med att baka med aquafaba men har insett att det blir väldigt bra med det så ska verkligen testa detta. Hur smidigt som helst att ha det i frysen =D Men jag undrar hur mycket aquafaba som motsvarar 1 ägg?

  1. Man kan tyvärr inte bara ersätta ett ägg rakt av. Det beror på receptet och vad du ska använda det till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.