|

Vegansk ost som smälter

Den (nästan) perfekta veganosten till gratänger, pizzor och varma mackor!

När man googlar på recept efter veganost hittar man en uppsjö av olika recept och man blir mest bara förvirrad så jag har hållt på ett tag och inte blivit helt nöjd med någon ost – men nu är jag bra nära! Min ambition var och är att göra en ost som smälter utan att bli hård som vissa köpeostar ofta blir och så ville jag naturligtvis ha koll på vad som är i osten!

Jag började jämföra recept och lusläsa ingredienser och varför man använder dem och resultatet blev – i mitt tycke – en (nästan) helt perfekt veganost som smälter!

Denna ost är helt perfekt när man behöver en ost som ska smälta, till exempel i gratänger, på pizza, på varma mackor och på gratinerade rätter. Jag har också rivit i en bit när jag gör vegobiffar och osten ger en jättebra konsistens och fungerar dessutom som smakbärare eftersom den är ganska fet. Tyvärr har jag (ännu) inte fått till den där sega konsistensen men har läst att tapiokastärkelse ska kunna fixa det. Jag vet att några väntar på detta recept så jag lägger ut det trots att det ”bara” är nästan perfekt, för det är ju – nästan – perfekt!

Veganost som smälter

Ingredienser:

 • 8 dl växtmjölk*
 • 1 dl maizena
 • 3 msk agar agar flingor**
 • 3 msk citronsaft
 • 3 msk näringsjäst
 • 2 tsk salt
 • 1 tsk lökpulver (kan uteslutas)
 • 2 dl kokosolja

Så gör du:

 1. Häll hälften av nötmjölken i en tjockbottnad gryta. Sätt på svag värme och tillsätt Agar Agar och rör om tills all agar är helt upplöst (det står 15 minuter på förpackningen men räkna med minst 30 minuter) Smälter du den inte helt så blir osten grynig och får små halvgenomskinliga ”trådar”. När all agar agar är upplöst i grytan ska mjölken ha tjocknat lite.
 2. Smält under tiden kokosoljan i ett annat kärl.
 3. Häll andra halvan av nötmjölken i en blender och tillsätt maizena, citronsaft, näringsjäst, salt och lökpulver. Mixa lite snabbt.
 4. Tillsätt den smälta kokosoljan i blendern (Detta gör du först när agar agarn är upplöst) Mixa blandningen så den blir ordentligt blandad. Häll genast blandningen i grytan med agar agarmjölken. Öka värmen lite och fortsätt röra om hela tiden. Rör tills osten tjocknat och blivit seg (ca. 5-7 minuter).
 5. Smörj en form till osten som rymmer 8 dl med lite rapsolja. Jag använder IKEAS ”Förtrolig” som blir fylld till brädden och som är en helt perfekt ostform. Häll osten i formen och ställ undan. Ställ in i kyl när den svalnat lite. Låt stå helst tills nästa dag. Om du smort formen med olja är osten jättelätt att få ur. För bara in en kniv längs ena kanten och vänd upp och ner, så faller den ur formen.
 6. Osten är perfekt för att smälta och går bra att frysa och riva. Passar på Pizza, som gratängost eller på varma mackor.

*I denna ost använder jag paranötter och hampafrön som jag gör mjölk av. Mjölken är jättelätt att göra och tar bara 5 minuter. Till mjölk är ration ungefär 2 dl nötter per liter vatten. Jag ville ha den lite ”gräddigare” till osten och använde därför paranötter och hampafrön som båda ger en fyllig och lite gräddig smak, dessutom tog jag lite mindre vatten. Så till detta recept kan du ta: 1 dl paranötter + 1 dl hampafrön + 8 dl vatten. Mixa rejält i blender och sila sedan bort nötresterna i en silduk. Pressa ur all vätska och fyll på mjölken med lite vatten om du inte har exakt 8 dl som receptet kräver. Släng inte nötresterna. Dessa kan du använda som fyllning i burgare och biffar. Jag brukar frysa in nötklumpen i en burk och sedan torka det när burken är full, däreftermaler jag det till mjöl som jag använder jag till allt möjligt! Inget går till spillo!

**Jag lyckas bara hitta Agar Agar i flingform och denna tar otroligt lång tid att smälta, så jag brukar mäta upp hur mycket jag ska ha och sedan mala den med min smidiga Personal blender som har ett malmunstycke. Smälttiden halveras då.

Här har Agar Agarflingorna ännu inte smält och ligger som små ”gryn” i mjölken. Hoppas du ser.. Nu är det bara att röra och röra och röra och röra. Den får inte brännas vid!
Nu har all Agar Agar smält och här har jag hällt i resten av ingredienserna så nu ska det bara sjuda och tjockna..och åter röra och röra och röra…
Nu har osten tjocknat och är redo att hällas i en form.
Så ser den ut när den precis är upphälld. Som du ser passar Ikeas form helt perfekt!
Så här ser den ut när den har stelnat. Den är lite geleaktig och inte helt fast men går ändå bra att riva. Jag tycker att osten smälter bäst om den inte är jättehård.

Similar Posts

4 Comments

 1. Tänk vad mycket man inte vet. Jag är så ivrig på att testa detta recept att jag skickade min man för att köpa agar agar på studs.

  Med vänlig hälsning, Lina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.