|

Odla veganskt, går det?

Odla veganskt med gräsklipp!

Många förvånas över att jag varken köper hönsgödsel, kogödsel eller konstgödsel till min köksträdgård och undrar vad jag gödslar med då? Jo, jag gödslar med gräsklipp, ensilage och ogräs! När jag var sisådär 20 år, då gick jag och min mamma en kvällskurs som handlade om att odla i sand med gräsklipp som enda näring.

boken_marktackningKurslitteraturen var Nils Åkerstedts ”Boken om Marktäckning” och den har jag kvar än idag snart 30 år senare, signerad av Nils himself, och den är fortfarande lika högaktuell! Boken finns inte längre att köpa men Nils bloggar numera om täckodling. Nils var en av pionjärerna inom täckodling i Sverige och naturens egna grönklipp är faktiskt det enda du behöver för att skapa en näringsrik jord.

Jag minns att mamma släpade hem skottkärra efter skottkärra med gräsklipp från grannarna när de klippt sina gräsmattor och de skrattade lite åt henne, men sedan förundrades de över hur det kunde växa så fantastiskt på hennes tomt! Haha jaaadu….?

Men nu sträcker jag mig inte så långt så att jag odlar i sand, men gräsklipp och annat ogräs gödslar vilken jord som helst!

stockfree_organicEkologiska Lantbrukarna har gett ut en pdf där man kan läsa mer om att odla veganskt. Den heter Veganodling och du hittar den här! Tydligen så finns det en märkning som garanterar djurfri odling! Det visste inte jag.

Men hästskiten då?

I förra inlägget skrev jag ju att jag använt hästskit i mina land. Jo, jag använder vad jag får tag på och hästen tillhör gården och betade fritt här på tomten. Bra gödsel låter jag inte gå till spillo och som jag ser på det så gynnas inte djurindustrin av att jag samlar upp högarna på gräsmattan. Vad jag däremot aldrig skulle göra är att köpa ett lass gödsel av någon, än mindre gödselsäckarna i affären.

Gräsklipp omvandlas i jorden

När du tillför växtmaterial till jorden eller använder det som täckmaterial så matar du maskar och andra insekter som lever i markytan och i jorden. När maskarna äter växtresterna omvandlar de materialet till bajs = gödsel. Inte nog med det. Maskarna och vissa insekter skapar dessutom gångar i jorden och gör så att jorden luckras upp och blr rik på syre och annat som gör att dina grödor trivs.

nasselvatten

Nässelvatten

Ett annat sätt att tillföra kväve till jorden är att göra en hink nässelvatten. Det stinker som attan men växterna gillar det! Du fyller helt enkelt en hink med nyplockade brännässlor och packar dem ordentligt. Sedan fyller du på med vatten och lägger på ett lock och låter det stå i två veckor. Rör gärna om i sörjan då och då för nässlorna vill gärna flyta upp till ytan i början. När två veckor har gått silar du bort nässlorna och lägger dem på komposten och använder vattnet. Späd 1 liter nässelvatten med 10 liter vatten och vattna.

Jag brukar inte vara så noga med att ta bara nässlor i mitt nässelvatten utan brukar ta med lite annat ogräs också. Jag brukar inte hälla nässelvatten direkt på plantorna om det är bladgrönt eller frukter eftersom jag tycker att lukten sätter sig. När jag gödselvattnar ser jag till att vattnet hamnar vid rötterna. Stanken från nässelvatten kan vara svår att tvätta bort och får du det på händerna försvinner lukten om du tvättar händerna med lite ättika först och sedan med tvål. Men man vänjer sig…

guldvatten

Guldvatten

Guldvatten är ett annat ord för urin. Det sägs att det ska vara det ultimata att vattna med och många använder sitt eget urin. Låter äckligt kanske men är det mindre äckligt när bönderna gödslar med djurens antibiotikastinna urin på åkrarna? Urinen späder du på samma sätt som nässelvatten. 1 liter urin till 10 liter vatten. Här gäller samma princip, vattna vid marken och inte på plantan om den ska ätas.

Kålfjärilar, löss och mördarsniglar då?

Jag odlar giftfritt. Ska gift tillsättas för en grödas överlevnad så odlar jag den inte. Så enkelt är det. Däremot finns det bakterieodlingar man kan använda när inget annat hjälper. Min kål blev helt överfallen, först av kålmal och senare av kålfjärilen. Misstaget jag gjorde var nog att jag tog av fiberduken alldeles för tidigt och det tog mindre än en vecka efter att jag gjort det till kålen nästan var helt uppäten. Jag testade först med såpvatten och blandade t-röd, vatten och såp (Se recept nedan). Såpvatten brukar vara bra mot löss och annat men den höll inte kålmalen på avstånd så det slutade med att jag köpte en mikrobioligisk blandning som bekämpar kålfjärilslarverna helt biologiskt. Larvskydd /Turex heter det och det funkar helt fantastiskt!

Ett annat problem är bladlöss. Här har jag ett fantastiskt recept som jag använder i första hand. Det är gjort av lök, vitlök och chili, inget annat. Se recept nedan.

Även mjöldagg kan man bekämpa utan kemikalier och då använder man bikarbonat, såpa och vatten. Recept har du nedan.

Och så den där snigeln…

Spanska skogssnigeln är den art vi kallar för mördarsnigel och det är svårt att se skillnad på den och på Brun skogssnigel som tyvärr får sätta livet till heli i onödan. Naturhistoriska Riksmuseet skriver att mördarsnigeln är ytterst slemmig och finns i flertal, så hittar man bara enstaka som inte är särskilt slemmiga så rör det sig förmodligen bara om en vanlig brun skogssnigel som kan flyttas till ett annat område där den kan få äta fritt och leva vidare.

Mördarsnigeln är mörkt brunröd och har oftast en svart till röd eller orange frans nertill och kan kännas igen på detta. Har den inte det så är det förmodligen inte en mördarsnigel.

Men har man nu fått in mördarsniglar som äter upp allt i dina land så är ett effektivt sätt att klippa av dem i nacken, strax bakom huvudet med en sax. Då dör den direkt och plågas inte i onödan. Är detta verkligen veganskt? Tja.. Veganism för mig är att inte bidra till handel där djur ingår. Djur är fria varelser som inte kan ägas. Däremot stiger jag på myror när jag går, jag slår ihjäl flugor inomhus och jag klipper itu mördarsniglar som äter upp mina grönsaker. Men jag bidrar inte till djurindustrin.

Det finns också ett medel som ska fungera bra. Ferramol heter det och är ett biologiskt järnfosfat som man strör ut. Jag har inte behövt ta till det ännu och hoppas att jag slipper men medlet ska vara miljövänligt och helt nedbrytbart. Ett annat sätt är att skapa en matplats till sniglarna i ett hörn av trädgården där de får äta fritt, detta hjälper dock föga om du har fått besök av mördarsnigeln.

Såpvatten Recept

9 dl vatten
1 dl gul eller grön såpa
1 msk T-röd (T-sprit)
Blanda och häll på sprayflaska. Används på bland annat bladlöss och kålmal. Spraya dagligen tills angriparna är borta.

Chili-lökvatten Recept

1/4 gul lök
6 vitlöksklyftor
1 msk torkad HET chili (eller mer), färsk går också bra.
1 liter vatten
Mixa alla ingredienserna med skal och allt och sila. Häll chilivattnet på en sprayflaska och spraya dagligen tills angriparna är borta. Detta funkar på löss och det lär också funka på både myror och kålfjärilslarver.

Bikarbonatvatten

1 liter vatten
1 tsk gul eller grön såpa
1 tsk bikarbonat
Blanda och spraya på mjöldagg.

Har du tips på miljövänliga och veganska medel som håller grödorna ätbara så skriv gärna en kommentar nedan!

Må gott!
/Gitte

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.