|

Anlägga en köksträdgård direkt på gräsmattan!

Anlägga en Köksträdgård direkt på Gräsmattan!

Mitt sensommarprojekt har varit att anlägga en ny större yta till min köksträdgård. I juli skrev jag om mina planer på att utöka trädgårdslandet och det tog sin fart i början på augusti. Den nya ytan var från början tänk att vara ca. 100 m2 men den blev lite större än så.

Att gräva upp hela ytan skulle bli alldeles för arbetsamt så jag bestämde mig för att täcka hela gräsmattan med tidningar och lägga organiskt material över. Jag påbörjade arbetet i början av augusti och tog en liten bit i taget och nu en och en halv månad senare är hela ytan täckt.

Att få tag i så mycket täckmaterial.

Att få tag i så många tidningar till att anlägga en köksträdgård var ett projekt i sig. Grannarna på gården samlade ihop sina högar och med dem kom jag en bit, men när jag kommit halvvägs fick jag börja skramla tidningar på annat håll. Jag frågade i vår lokala ICA men där fanns inte så många så till slut gick jag in på Tidningsbärarna i Kalmar och där fick jag hämta hur många jag ville. Jättegulligt!

Sedan kom nästa problem. Tidningarna skulle täckas med material så att de låg kvar och för att hindra gräset från att ta sig igenom. Gårdens gräsmatta är visserligen stor men gräsklippet från den räckte inte på långa vägar så jag har fått samla ihop allt vad jag kunnat hitta för att kunna täcka tidningarna. Jag frågade Sten (bonden) om han hade gammalt ensilage som de inte kunde använda och fick en halv bal. Den räckte en bit och så samlade jag gräsklipp såklart.

Gräsmattan täcker jag med tidningar och sedan med gräsklipp och ensilage
Gräsmattan täcker jag med tidningar och sedan med gräsklipp och ensilage och allt möjligt annat jag kom över.

Ut med skottkärran!

Jag gav mig också ut med skottkärran och samlade ogräs utmed vägen och längs husen på gården. Det gav mest nässlor och kirskål och det är ju jättebra gödsel!

Sedan samlade jag allt det ensilage som blev över när man rensade ur gårdens fodertråg. Detta läggs på ”plattan” utanför ladugården och allt som hamnar där får jag ta! Jag fick också ett lass gödselblandad halm och egentligen var det något jag försökt undvika men efter det lasset så var hela ytan täckt så det fick duga.

Bästa täckmaterialet?

Ensilage/hö, halm eller gräsklipp?

Mitt förstaval av täckmaterial har varit gräsklipp och överblivet ensilage från fodertrågen. Ensilage är hö som packats i balar och hö är i princip torkat gräsklipp. Gräsklipp innehåller jättemycket näring och detta kan jag använda som täckmaterial till våren. Halm är stråna som blir över när man tröskat säd och innehåller inte lika mycket näring. Så därför har jag velat undvika det.

Halm däremot är jättebra när man vill täcka växter för att minska tjälen eftersom det binder luft bättre än gräsklipp och ensilage.

Anlägga en köksträdgård med gräsklipp.

– Så här gjorde jag!

  1. Samla på dig tillräcklig mängd tidningar och täckmaterial så du kan täcka hela ytan. Du behöver ett lager tidningar som läggs lite omlott över varandra och du behöver organiskt material (gräsklipp, ogräs, ensilage, hö etc…) som du kan lägga på i ett ca.15-30 cm tjockt lager ovanpå tidningarna.
  2. Blöt tidningarna, detta gör du lättast genom att lägga dem i en balja med vatten (regnvattentunnan eller skottkärran) och låta dem dra en stund. Ungefär 10-20 minuter är ganska lagom, ligger de längre börjar vattnet lösa upp pappret och då blir tidningarna svåra att hantera.
  3. Öppna de blöta tidningarna i mittuppslaget och lägg ut dem på ytan som ska täckas. Lägg dem lite omlott så att varje tidning ligger 5-10 cm in över nästa tidning.
  4. Täck nu tidningarna med ditt täckmaterial. Lägg på ett överdrivet tjockt lager (gärna till vaden/knähöjd) för tidningarna kommer att gå sönder och du vill inte att gräset ska få någon chans att titta upp. När du lagt ut allt täckmaterial går du på det för att packa ihop det. Gå med små steg över hela ytan tills hela ytan är packad. Detta gör så att täckmaterialet ligger kvar även när det blåser och gör det ännu svårare för eventuella grässtrån att titta upp.
  5. Nu är du klar med själva täckningen. Om du inte planerar att odla i bädden på ett tag så se över ytan då och då ifall några grässtrån skulle titta upp. Klipp i så fall av stråna och täck ”hålet” ytterligare. Om du gör som jag, förbereder ytan året innan inför nästa odlingsår, så behöver du inte göra mer nu utan bara invänta att gräset ska kvävas och bli till jord…
Här är platsen för min nya del av köksträdgrden. En del av gräsmattan som vetter mot ett gammalt växthus.
Här är platsen för min nya del av köksträdgrden. En del av gräsmattan som vetter mot ett gammalt växthus.
En liten bit i taget...
En liten bit i taget…
anlaggning-av-kokstradgarden-5
…och lite till…
Äntligen är hela ytan täckt! Det blev ett lass gödselblandad halm också.
Äntligen är hela ytan täckt! Det blev ett lass gödselblandad halm också.
Den nya delen av kökträdgården går ihop med den gamla delen i en vinkel.
Den nya delen av kökträdgården går ihop med den gamla delen i en vinkel.
Sten (bonden) kom med ett stort lass gödselbland halm som han dumpade rakt på gräsmattan. Får se om jag ångrar att jag inte täckte med tidningar här...
Sten (bonden) kom med ett stort lass gödselblandad halm som han dumpade rakt på gräsmattan. Vi får se om jag ångrar att jag inte täckte med tidningar här…

Inte riktigt klar ännu…

Jag har fortfarande en liten bit kvar i mitt projekt att anlägga en köksträdgård. När jag flyttade in för fyra år sedan så hade man staplat ved i pallar utmed den gamla växthusväggen. Idag är veden borta och nu står bara en massa gammalt skräp kvar som ska bort. Sten har lovat forsla bort det lite senare i höst när skördearbetet lugnats sig lite.

Jag älskar växthusets tegelvägg och tycker att den är helt fantastiskt vacker! Så här ska jag ställa mitt planteringsbord och ordna en mysig sittplats. Men det blir nästa år det.

Växthusets vackra gamla tegelvägg kommer att synas nu!
Växthusets vackra gamla tegelvägg kommer att synas nu!

Uppföljning kommer!

Jag kommer att följa upp mitt projekt och lägga ut blider när något nytt har hänt. Om inte innan så till våren i alla fall. Då ska jag lyfta på täcket och se hur jag ska gå vidare. Nästa år räknar jag inte med att kunna odla precis allt här eftersom det är första odlingssäsongen, men jag kommer nog att gräva åtminstone ett par av bäddarna.

Planen är nu att dela upp ytan i långa bäddar som ska vara 120 cm breda med en halvmeters gångar mellan. På så sätt kommer jag aldrig gå i själva bäddarna utan bara i gångarna runt dem. Bäddarna kommer sedan att skötas i stort sett enligt ”No dig”- principen och jag tänkte också testa anlägga ett par bäddar med Hugelkultur, fast inte lika upphöjda utan mer nergrävda. Hur jag gör då berättar jag mer om när det börjar bli dags!

Håller du också på med att anlägga en köksträdgård? Berätta gärna hur du gör!

Må Gott!
/Gitte

Similar Posts