|

Sushi med veganska såser

Hemmagjord sushi med veganska såser

Den här sushin kan faktiskt vem som helst göra, det enda svåra med sushi är egentligen att rulla dom. Jag är ingen expert på sushi då detta var min andra gång jag gjorde det, men det blev jättebra och mycket godare än jag förväntade mig. Jag gjorde två olika såser för jag var helt säker på att en av dom inte skulle bli bra eftersom att jag verkligen bara höftade fram något, men vad fel jag hade! Båda såser blev verkligen hur goda som helst.

Receptet är till för 1 person eller 3 nori sheets men då jag fick lite sås över. Sushin på bilderna nedan var bara 2/3 av den jag gjorde för den andra blev inte helt fotovänlig om man säger så haha.

Tjock sushisås med frö från krasseblomma

Krassesås

1 matsked äggfri majonäs
1,5 matsked nötfraiche eller havrefraiche
2 teskedar frö från krasseblomma eller wasabi
några skvättar tabasco
salt

Mät upp majonnäs och nötfraich i en skål, pressa i frö från krasseblomma med en vitlökspress. Vi gör en jättekrämig nötfraiche själva hemma, lägger in en länk till den när receptet på den ligger uppe. Jag tyckte att fröna var lite som wasabi utan hetta i smaken så det går säkert bra att byta ut den mot wasabi om man inte har krasseblomma frön. Skvätt i lite tabasco och ganska mycket salt och rör om. Denna såsen tycker jag om att lägga i själva sushin, då den är ganska tjock går det bra.

Sushisås med smak av chili

Söt chilisås

1 liten chili
1 matsked majonnäs
1 tesked äppelcidervinäger
knappt 1 tesked socker
knappt 1 tesked lönnsirap
2 vitlöksklyftor
salt

Mät upp majonnäs, äppelcidervinäger, socker och lönnsirap i en skål. Hacka chilin, den där lilla på bilden kanske ser klen ut men den är så där att det bränner på händerna efter man hållit i den – så tänk på att all chili har olika styrka så man kanske kan behöva en större chili. Pressa i vitlöken och smaka av med salt. Denna såsen blir lite rinnigare så den är bättre att doppa sushin i än att lägga direkt i.

Sushisås med smak av chili

Sushiris

2,5 dl sushiris, eller basmati
skvätt lönnsirap
skvätt vinäger
salt

Koka riset, helst ska man ju ha sushiris men jag använde basmatiris då det var var vi hade och det gick suveränt. Häll i en skvätt lönnsirap, vinäger och en nypa salt när riset är färdigt. Jag använde äppelcider vinäger, säkert inte helt optimalt men det blev bra iallafall!

Smalt skuren gurka och avokado
Jag tror att det hade blivit bättre om jag lade riset hela vägen ut i kanterna på nori arket, kolla en snabb video på youtube om ni är osäkra på hur man enklast rullar sushi. Jag hade faktiskt lättare för att rulla dom jag la sås i, så testa gärna med krassesås i även om ni är nybörjare. Tips är att blöta händerna när ni plattar ut riset och även kniven när ni skär upp sushin.
Som ni ser blev den lite bättre när jag hade sås i, det har jag i dom i raden längst till höger.
Vegan sushi

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.