Sushi med veganska såser
Hemmagjord sushi med veganska såser
Den här sushin kan faktiskt vem som helst göra, det enda svåra med sushi är egentligen att rulla dom. Jag är ingen expert på sushi då detta var min andra gång jag gjorde det, men det blev jättebra och mycket godare än jag förväntade mig. Jag gjorde två olika såser för jag var helt säker på att en av dom inte skulle bli bra eftersom att jag verkligen bara höftade fram något, men vad fel jag hade! Båda såser blev verkligen hur goda som helst.
Receptet är till för 1 person eller 3 nori sheets men då jag fick lite sås över. Sushin på bilderna nedan var bara 2/3 av den jag gjorde för den andra blev inte helt fotovänlig om man säger så haha.
Krassesås
1 matsked äggfri majonäs
1,5 matsked nötfraiche eller havrefraiche
2 teskedar frö från krasseblomma eller wasabi
några skvättar tabasco
salt
Mät upp majonnäs och nötfraich i en skål, pressa i frö från krasseblomma med en vitlökspress. Vi gör en jättekrämig nötfraiche själva hemma, lägger in en länk till den när receptet på den ligger uppe. Jag tyckte att fröna var lite som wasabi utan hetta i smaken så det går säkert bra att byta ut den mot wasabi om man inte har krasseblomma frön. Skvätt i lite tabasco och ganska mycket salt och rör om. Denna såsen tycker jag om att lägga i själva sushin, då den är ganska tjock går det bra.
Söt chilisås
1 liten chili
1 matsked majonnäs
1 tesked äppelcidervinäger
knappt 1 tesked socker
knappt 1 tesked lönnsirap
2 vitlöksklyftor
salt
Mät upp majonnäs, äppelcidervinäger, socker och lönnsirap i en skål. Hacka chilin, den där lilla på bilden kanske ser klen ut men den är så där att det bränner på händerna efter man hållit i den – så tänk på att all chili har olika styrka så man kanske kan behöva en större chili. Pressa i vitlöken och smaka av med salt. Denna såsen blir lite rinnigare så den är bättre att doppa sushin i än att lägga direkt i.
Sushisås med smak av chili
Sushiris
2,5 dl sushiris, eller basmati
skvätt lönnsirap
skvätt vinäger
salt
Koka riset, helst ska man ju ha sushiris men jag använde basmatiris då det var var vi hade och det gick suveränt. Häll i en skvätt lönnsirap, vinäger och en nypa salt när riset är färdigt. Jag använde äppelcider vinäger, säkert inte helt optimalt men det blev bra iallafall!