|

Förstärk ljuset i dina fönster

Ett enkelt knep som ger dig mer ljus i dina fönster!

När jag växte upp så hade mamma växer bokstavligen överallt i hela huset där det fanns antydan till ljus, och då menar jag verkligen överallt. Det började i februari/mars och blev bara värre och värre fram tills plantorna kunde flyttas ut. För att sitta vid köksbordet fick man röja sig fram och i och innanför fönsterna stod hyllor, pallar, stolar och you name it, precis överallt.

Jag inser att jag är likadan…

Nu på vårkanten är största problemet att kunna ge alla växter ljus och visserligen har jag investerat i växtbelysning men ju mer plats man har, desto fler frön så man. Jag gör det i alla fall. Och med över 100 chiliplantor så är det fullt under växtlamporna. Därför gäller det att vara uppfinningsrik.

Helt vanlig folie!

Jag hittade ett tips någonstans på nätet och upptäckte att helt vanlig folie mellan rummet och plantorna i fönstret reflekterar ljuset så bra att plantorna faktiskt till och med vänder sig mot folien! Det är en vecka mellan bilderna och jag har inte vänt på krukorna alls, plantorna får tillräckligt ljus från båda håll genom foliens reflektioner trots att dessa inte ens står i fönstret utan på ett bord innanför fönsterbrädan.

Här har jag precis vänt ett fat med paprikaplantor och som du ser så har de lagt sig nästan vinkelrätt mot jorden för att nå ljuset. Jag vände dem och satte folie mot fönstrena så ljuset kan reflektera.
Här är de en vecka senare och jag har inte vänt fatet en enda gång. ser du att de plantorna som står närmast folien till och med vänder sig mot folien istället för mot fönstret?
Här har jag satt upp folie med häftmassa så den är lätt att ta ner när jag flyttar runt på växterna och ska vattna. På våren har jag ett extra hyllplan i fönstret som åker ner när växterna flyttat ut. Inte snyggt jag vet, men vem bryr sig 🙂 Jag odlar ju mat!!
På insidan mellan fönstret och folien frodas tomaten Vilma.
I ett fönster står Pak Choi. Dessa hade jag tänkt ställa ut i varmbänken men den blev inte så varm som jag hoppades så de har fått stå kvar inne. Snart flyttar de dock ut.

Fönsterodlingen består inte bara av plantor som ska ut även om det är en stor del av dem. Men jag har spenat, sallat, krasse, kryddor, ärtskott, solrosskott, bladkål och allt möjligt annat som odlas inne för att förse mig med färskt grönt.

Miljövänligare alternativ?

Ja, folie är kanske inte det bästa för miljön och nästa säsong så kommer jag att försöka hitta något mer hållbart som kan reflektera ljuset.

Storbladig krasse som jag odlat i fönstret i en urdiskad köpt krasseförpackning. Jag har bara lagt hushållspapper i botten och vattnat. Sorten heter Smörgåskrasse ”Larged Leaved” och är nog den finaste krassesort jag odlat. Köpt från Lindbloms Frö.
En av 5 övervintrade Basilikaplantor från förra sommaren som försett mig med basilika hela vintern och nu förser den mig med nya plantor. I ett fönster står 20 nya plantor som gjorts av skott från de övervintrade.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.