|

Raw Vegan Cheesecake

Detta är en nyttgare variant av cheesecake. ”En av dina topp tre” var familjens omdöme ? Jag kan inte ta åt mig hela äran för receptet hittade jag hos The Wannabe Chef men har ändrat det lite. Jag har testat kakan med både cashewnötter och mandel i botten och båda blir precis lika goda. Kan också tänka mig att det skulle vara gott om man byter ut en del av nötterna mot kokosflingor också, det kanske jag testar nästa gång.

Raw Vegan Cheesecake med Choklad

ca. 20-26 bitar
Botten
3 dl mandel
15 urkärnade medjooldadlar
1 dl kakao
1 tsk salt
Eventuellt ett par msk vatten

Fyllning
7 dl cashewnötter
1 msk rivet citronskal (kan uteskutas)
3 msk citronsaft
2 tsk vaniljpulver
1 msk bjäst
1 tsk salt
0,5 dl lönnsirap eller honung
0,5 dl kokosolja
Eventuellt lite vatten

Topping
200 mörk choklad (raw, se recept eller typ Odense)
1 dl hampafrön
3 dl vatten

Så gör du

Botten: lägg allt utom vatten i en matberedare och mixa till en jämn massa, tillsätt vatten om den blir för torr. Massan ska hålla ihop och vara lite kladdig utan att vara blöt. Tryck ut massan i en form (20×20 cm) som du täckt med plastfolie eller bakplåtspapper för att lättare få ut kakan när den stelnat.

Fyllning: Blötlägg cashewnötterna minst ett par timmar och gärna över natten. Skölj de blötlagda cashewnötterna och lägg dem i en mixer. Smält kokosoljan i ett vattenbad. Mixa nu alla ingredienser till en slät kräm, om du behöver så tillsätt lite vatten men inte mer än vad som behövs för en tjock, slät kräm. Häll fyllningen över bottenlagret och ställ in formen i frysen.

Topping: Mixa hampafrön och vatten till mjölk. Sila bort de rester som blir av fröna och häll mjölken i en kastrull med tjock botten. Smält nu chokladen i hampamjölken på låg värme och rör om hela tiden. Låt blandningen svalna en stund och häll den försiktigt över fyllningen i formen och fördela den jämnt. Ställ nu in i frysen igen tills allt stelnat så du kan skära kakan i snygga bitar.

Klar att servera!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.