Shakshuka med svart ris
Vegansk Shakshuka
En enkel och helt underbar maträtt som traditionellt består av lök, paprika, tomat och ägg. Shakshuka (även shakshuka eller chakchouka) kommer ursprungligen från Tunisien och är ett vanligt inslag i Mellanöstern och i det Nordafrikanska köket. Shakshuka tillagas traditionellt med ägg men det går alldeles utmärkt att utesluta äggen och ersätta dem med annat om man vill. I detta recept har jag valt att ersätta äggen med svart ris.
Detta är dessutom en fantastisk maträtt när man har ett överflöd av tomater på sommaren och frysen full på vintern. Du måste inte använda purjolök men jag tycker att purjon ger ett väldigt gott inslag i rätten, annars kan du bara använda den lök du råkar ha hemma. Du kan också utesluta paprikan helt om du vill, eller ersätta den med grön, vit eller gul..
Svart ris (Venere) har en fyllig och nötig smak och behåller sin svarta färg även efter kokning. Namnet Venere har riset fått från kärleksgudinnan Venus ❤️ Svart ris har dessutom en proteinhalt på hela 9,4 g (per 100 g), 4,2g kostfibrer, 3g fett (enkel- & fleromättat 2,2g) och innehåller både zink och magnesium. Dessutom är det vansinnigt gott!
Hela rätten serverar jag tillsammans med bröd för att kunna suga upp den goda såsen. Jag brukar baka ett ljust surdegsbröd till men varför inte servera med Lahfa, Naan eller ett annat gott tunnbröd.
Shakshuka med svart ris
- 1 purjolök
- 5-6 bifftomater (eller 10-12 vanliga)
- 1 röd paprika
- 3-4 vitlöksklyftor
- 1/2 msk hel spinkummin
- 2-3 msk olivolja
- 1/2 msk lönnsirap
- 0,5 dl finhackad färsk koriander eller persilja
- 1 msk timjan
- 3 lagerblad
- 1 urkärnad och finhackad chili (anpassa mängden utefter hur mycket hetta du vill ha)
- 1 tsk Salt
- 1 dl svart ris (jag använder Saltå Kvarns)
Gör så här
Koka det svarta riset enligt instruktionerna på förpackningen.
Tärna tomaterna och paprikan, strimla purjolöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna som tål att komma i ugnen, häll i spiskumminfröna och rosta dem tills de börjar få lite färg. Pressa vitlöken ner i oljan och tillsätt purjolöken. Fräs röran tills löken börjar mjukna. Tillsätt paprika och tomater och rör om, tillsätt lite vatten om det blir för torrt. Tillsätt lönnsirap, timjan, lagerblad, salt och persilja och rör om. Sänk värmen och låt allt småputtra ca. 15 minuter och tillsätt mer vatten om det blir för torrt. Rör om då och då.
När det svarta riset är färdigkokt häll över det i ett durkslag. Skölj bort den röda färgen som kommer ur det svarta riset och låt riset rinna av en liten stund. Häll det svarta riset i en hög i mitten av stenkannan i tomatröran och ställ in stekpannan i ugnen. Gratinera 225 grader i 10 minuter. Strössla lite färsk hackad koriander (eller persilja) över strax innan servering. Servera tillsammans med ett nybakat gott ljust bröd.