Grovt Surdegsbröd
Ett riktigt grovt surgdegsbröd
Ett bröd med hela korn, kärnor och frön och underbart gott!! Detta bröd blir bättre om du kan låta bli det tills dagen efter. Gillar du kryddade bröd kan du tillsätta anis eller fänkål eller en påse färdiga ”brödkryddor” om du vill. Jag älskar smaken av havre, solrosfrön, sesam, pumpakärnor och råg så jag låter det vara okryddat.
Detta bröd är superenkelt att göra och ska inte knådas. det enda det behöver är tid. Eftersom det är fyllt av hela kärnor så behöver surdegen tid på sig att jäsa och det expanderar inte i ugnen, så när du jäser det ska det inte ställas i ugnen förrän det har den höjd du vill att det ska ha. Men som alltid med surdegar måste du också ha en känsla för när den inte klarar att jäsa mer, det ser du genom att ytan börjar se lite ”slapp” ut och ser ut att vilja sjunka ihop snarare än höjas.
Har du ingen surdegsgrund kan du göra din egen. Följ mitt recept som du hittar här, då har du snart din egen bas.
Receptet ger 2 bröd, jag använder ganska små formar på 1,5 liter vardera. Eftersom jag använder hela korn i brödet så gör jag en skållning som innebär att jag kokar kornet för att öppna det och sedan låter jag korn, frön och kärnor ligga i blöt över natten. detta ger ett fantastiskt saftigt bröd som får smaklökarna att jubla!
Surdeg förbättrar näringsupptag
Långjäst bröd och surdegsbröd är speciellt bra för veganer och vegetarianer eftersom den långa jäsningen förbättrar upptaget av järn, zink och kalcium (Johansson, 2007)*. Så det är ännu en anledning till att använda surdeg när du bakar!
Grovt surdegsbröd, 2 st.
På kvällen
Surdeg
- 50 g surdegsgrund
- 200 g ljummet vatten (2 dl)
- 120 g rågmjöl
Rör ihop surdegsgrund, vatten och mjöl i en bunke med lock (eller plastfolie). Ställ i rumstemperatur över natten (8-10 timmar).
Skållning
- 500 g vatten (5 dl)
- 150 g hela korn av havre, råg eller vete
- 150 g solroskärnor
- 50 g linfrö
- 50 g sesamfrö
- 50 g pumpakärnor
- 1 tsk salt
Lägg helkorn, salt och vatten i en kastrull och koka på svag värme ca. 15 minuter. Ta av från värmen och häll på resterande frön/kärnor och lägg på lock. Låt stå i rumstemperatur under natten.
På morgonen
- 300 g rågmjöl
- 100 g dinkelmjöl (vetemjöl)
- 50 g mörk sirap
- 100-150 g vatten (1-1,5 dl.)
- Surdeg och skållning från gårdagen
Blanda råg- och vetemjöl i en stor bunke. Tillsätt vatten, sirap och surdegen från gårdagen. Blanda ihop ordentligt och tillsätt skållningen, blanda. Blandningen ska vara för lös för att knåda men inte rinnig.
Smörj två brödformar och fördela smeten i dem. Formarna ska fyllas till 2/3. Jämna till ytan och strö över lite mjöl så den inte torkar. Låt jäsa i rumstemperatur 4-5 timmar tills de nästan når kanten på brödformen.
Förvärm ugnen till 250 grader. Sänk till 200 grader när du ställer in bröden i nedre delen av ugnen. Baka i 70 minuter. Vill du så kan du ta ut bröden ur sina formar och vända dem upp och ner sista 10 minuterna.
Ta ut bröden från formarna om du inte redan gjort det och låt svalna på galler. Låt bröden vila inlindade i kökshanddukar minst 30 minuter innan du skär i dem. Bäst blir de om du väntar tills de svalnat helt eller ännu bättre – till nästa dag.
*Johansson, Ulla (2007), Näring och Hälsa. Upplaga 2:8, Lund: Studentlitteratur.
Bara måste prova detta brödet. Mina hela rågkorn har kommit och ska hämtas på utlämningsstället, surdegen matad, så har jag tur kan jag också mumsa på detta inom några dagar.