|

Hasselnötscreme, en underbar nötcreme

Supersmarrig hasselnötscreme

Min plan var att göra nutella utan så mycket socker och fett men det stannade vid en krämig nötcreme som jag tyckte blev jättegod. Väldigt användbar som fyllning i olika desserter men underbar att bara äta som den är och eftersom den inte innehåller så mycket sötningsmedel så kan man äta på med gott samvete!

Hasselnötscremen kan du använda som fyllning i olika bakverk, som pålägg på mackan och testa att mixa ett par skedar i en banansmoothie nästa gång. MmMmmm…………… Eller testa att mixa med lite mandelmjölk och häll över glassen. Åååh! Möjligheterna är oändliga med denna underbara nötcreme!

Matberedaren ska gå varm!

När du gör detta recept måste du ha tålamod. Matberedaren ska gå varm, och den ska jobba länge. Använder man kalla nötter får man räkna med att köra nötterna i maskinen ca.45 minuter men eftersom du här rostar nötterna innan så är de redan varma när du börjar mixa och detta kortar tiden till ca.30 minuter. Vitsen med att mixa så länge är för att få oljan att krypa ur nötterna. På så sätt behöver man inte tillsätta extra olja i sitt smör.

Du hittar recept på mandelmjölk här, det är den jag har använt i detta recept.

Byta ut nötterna

Jag är säker på att du kan byta ut hasselnötterna mot mandel eller andra nötter. Är du allergisk mot nötter så har jag läst någonstans att man kan rosta solrosfrön och använda på samma sätt. Detta har jag aldrig testat men det kanske jag gör.

Ingredienser
  • 375 g hasselnötter
  • 150 g dadlar
  • 2 dl mandelmjölk
  • 1/2 dl lönnsirap
  • 1/2 dl kakao
  • 2 krm vaniljpulver
  • En nypa salt
Tillvägagångssätt

Rosta nötterna i en torr stekpanna tills skalet mörknar lite. OBS de får inte bli brända, rör ofta! Häll över nötterna på en handduk och gnugga bort alla lösa skal.

Lägg de varma nötterna i en matberedare utan skalresterna som kan vara lite bittra. Kör nötterna i matberedare i ungefär 20-30 minuter. Först kommer nötterna att bli smulor som sedan börjar ”klättra” upp på väggarna i matberedarens skål. Skrapa ner nötmsmulorna så fort knivarna går tomma, detta kan innebära att du får stoppa maskinen och skrapa sammanlagt 20 -30 gånger med någon minuts mellanrum. Efter 12-15 minuter börjar smulorna klibba ihop. Fortsätt skrapa ner från kanterna som innan. Efter ytterligare 5 minuter börjar smulorna bilda en massa som blir lösare och lösare. Det är oljan som börjar krypa ur nötterna. Efter totalt 20 minuter bör massan vara krämig, om inte så fortsätt tills den är det. Hur lång tid det tar kan variera mellan olika matberedare. Tillsätt sedan dadlar, mandelmjölk, lönnsirap, kakao, vaniljpulver och salt och fortsätt mixa till du har en ganska slät kräm.

Häll upp på burk med lock och förvara i kylskåp. Här håller den sig i ett par veckor. Hasselnötscremen går också bra att frysa.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.