|

Vegansk smörgåstårta

Mor och dotters enkla smörgåstårta

Senast jag var hemma passade jag och mamma på att göra något vi velat göra länge – en vegansk smörgåstårta! Den blev så jäkla god att vi måste dela med oss av receptet. Jag trodde att det skulle bli ett helt projekt att göra en smörgåstårta men det gick faktiskt jättefort, ja om man bortser från dekorationerna som tog mig en halv evighet.

Smörgåstårta är lite (med betoning på lite) som en wrap, gör din egen version och släng på lite vad du vill! Okej lite obligatoriskt för en smörgåstårta är väl ändå pastej, antingen den nya från pastejköket eller Tartex gamle goding. Det och majonnäs. Vegansk majonnäs finns i varenda mataffär men vi (ok mamma) gör vår egen på kikärtsspad och olja.

Lager nummer 1 på smörgåstårtan bestod av:

1 dl sojavispgrädde
1,5 paket vegetarisk pastej från pastejköket
1,5 dl bostongurka
salt&peppar
3 landgångsbröd (9 sammanlagt för hela smörgåstårtan)

Börja med att vispa sojagrädde med en elvisp, rör sedan ner pastejen i grädden och tillsätt bostongurkan. Salta och peppra efter smak. Bred sedan jämt ut röran på landgångsbrödet som ska ligga ihop och bilda en fyrkant.

Lager 2:

1 paket tofu champinjon från Astrid och aporna
1 dl färskdill
5 dl majonnäs
1 rödlök

Smula sönder tofun, har du inte just den tofun vi använt kan du istället använda vanlig rökt tofu, eller naturell tofu och själv tillsätta rökarom. Blanda i finhackad dill och finstrimlad rödlök. Blanda ihop med majonnäsen och bred ut jämt på andra lagret bröd. Brödet bör ligga i motsatt håll från första lagret för att inte gå isär.

Sen för översta lagret lade vi bara på 3 landgångsbröd till, bredde på ungefär 4-5 dl majonnäs och lade på dekorationer. Vi använde gurka, avokado, dill, rädisor, tomat, konserverade persikor och tångkaviar som dekor. Vi tryckte även på krasse längst sidorna. Kan rekommendera att ha exempelvis mer gurka eller rädisor än vad vi hade för lite mer tuggmotstånd, antingen som dekor eller i strimlor i ett av lagerna.

Denna underbara smörgåstårta smällde vi i oss på jag tror 1,5 dag för jäklar vad god den blev.

Similar Posts