|

Goda Ärtbiffar på Svenska Gula Ärtor

Goda Ärtbiffar

Jag gillar att göra mat av Svenska ingredienser som jag kan odla själv. En av favoriterna är Svenska gula ärtor. De påminner om kikärtor och kan i stort sett ersätta den i de flersta recept. Bäst blir ärtorna om de kokas lite ”al dente” dvs. om man kortar koktiden litegrann. Jag blötlägger alltid torkade ärtor ett dygn innan och kokar dem sedan i 45 minuter, då har de lite tuggmortstånd men är ändå genomkokta. Perfekta helt enkelt!

Storsatser!

Jag brukar göra stora satser när jag är igång och gör flera satser på en gång som jag fryser in utan att steka. Då har jag alltid färdiga biffar som är klara för stekpannan. Detta recept ger 8 små biffar och är lagom till 2 personer, eller kanske 2 stora personer +1 liten person.

Om du vill kan du byta ut persiljan mot annan färsk krydda och spiskumminen mot annan torkad krydda, då får du större variation på biffarna. Bilden nedan visar tre olika varianter.

Till vänster ser du ärtbiffar med persilja och spiskummin. I ärtbiffarna till höger har jag använt röd basilika stället för persilja och bytt ut spiskumminen mot soltorkade tomater som malts till pulver. Ärtbiffarna i mitten har jag bytt ut persiljan mot gräslök och spiskumminen mot torkad och mald grönpeppar.
Ingredienser
  • 3 dl gula ärtor, kokta ”al dente”
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk vetemjöl (glutenfritt: cassavamjöl)
  • 1 dl finhackad färsk persilja
Tillvägagångssätt

Om du använder torkade gula ärter så ska de blötläggas 1 dygn i förväg och kokas i 40 minuter, då blir de ”al dente”. Finhacka löken och pressa vitlöken. Lägg samtliga ingredienser i en matberedare och mixa tills smeten håller ihop. Du kommer att behöva skrapa ner det som fastnar på kanten några gånger. Låt gärna lite klumpar vara kvar eftersom de ger ett fint tuggmotstånd till biffarna. Låt smeten stå och vila 10 minuter.

Dela smeten i 8 lika delar och forma försiktigt 8 platta biffar, ca.1 cm tjocka. Fukta händerna lite om smeten fastnar eller om den faller isär. Stek dem gyllenbruna i stekpanna med lite olja. Biffarna går också bra att steka i ugn på 200 grader.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.