Vegansk Fudgesmörkola
Superläckra veganska fudgesmörkolor som dessutom är raw!
Smörkola
250 g kakaosmör
3 dl flytande sötningsmedel (agavesirap, lönnsirap, dadelsirap)
3 dl cashewnötter
0,5 dl kakaopulver
2 msk lucumapulver
1/2 tsk salt
3 dl mullbär
Så gör du
Smält kakaosmöret i vattenbad. Häll över det smälta kakaosmöret i en blender tillsammans med sirap, cashew, kakao, salt och lucuma. Mixa till en slät massa. Fettet kommer att börja separera i mixern men det gör inget. När allt är mixat häll över massan i en stor skål och arbeta in mullbären. Nu kommer också fettet som separerade att absorberas igen.
Klä en plåt/form (ca.20×30 cm) med bakplåtspapper eller smörpapper och tryck ut massan i formen och platta till ytan med en spatel. Ställ in i frys i 30 minuter. Ta sedan ut formen och skär kolor. Tänk på att inte göra dem för stora. Mina är ca.1-1,5 cm (knappt 1 cm höga) och är en lagom munsbit.
Håller väldigt länge i kylskåp (veckor) men förvara gärna i frys.
Tips
* Har du en mindre form kan du skära kolorna ”på höjden” istället.
* Kolorna blir väldigt söta och vill du ha dem mindre söta kan du minska mängden sötningsmedel men behöver då ersätta vätskan med samma mängd vatten. Hållbarheten minskar dock (i kyl) och de blir lite hårdare.
* Mullbären ger en god ”seg” konsistens men om du vill kan du byta ut dem mot hackade nötter, frön eller annan torkad frukt.