Kålsallad med valnötter och pinjenötsparmesan och nypotatis med chimichurri!
Detta recept är baserat på vad som finns i min trädgård just nu. Mitt inlägg om kål kan du läsa här.
Receptet bygger på principen ”man tager vad man haver” vilket innebär att du egentligen kan göra hur du vill och på så sätt få en helt ny måltid varje gång du äter! Så lever jag hela sommaren, från början på juni fram till jul. Trädgårdsskafferiet bestämmer måltiderna.
Kålsallad med valnötter och pinjenötsparmesan och nypotatis med chimichurri, 2 portioner
Börja med att koka nypotatisen så den hinner kallna. Koka så många ni vill äta ?
Kålsallad
- Ca. 20 -25 kålblad (savoy eller grönkål) eller ½ huvud savoykål (1,5 liter finstrimlat)
- 2 salladslökar
- 0,5 dl citronsaft
- 4 msk olivolja
- Salt och peppar
Skär bort mittnerven på kålbladen. Finstrimla kål och salladslök, blanda med citron, olja och kryddor. Ställ undan.
Valnötter och pinjenötsparmesan
- 1 dl valnötter
- 0,5 dl pinjenötter
- 1 msk olivolja
- 1-2 tsk grovt salt
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Häll över i matberedare. Grovhacka valnötterna och rosta dem på samma sätt och ställ undan. Häll salt och olja i matberedaren tillsammans med pinjenötterna och hacka till en grynig massa. Häll över i en skål och blanda med valnötterna. Smaka av med salt. Blandningen ska vara salt.
Chimichurri
- 1 liter finhackade färska kryddor/salladslök (jag använde salladslök + persilja + dill)
- 1 färsk jalapeno
- ½ grön paprika
- 1 dl olivolja
- 3 msk färskpressad citronsaft
- 1-2 tsk grovt salt
Finhacka kryddorna ännu mer, så mycket du kan, finhacka jalapenos och paprika. Blanda allt i en glasburk och ställ undan. Tillsätt mer olja om det är för torrt.
Servering:
Dela nypotatisen och blanda dem med chimichurri. Servera med kålsalladen och strö valnöts/pinjeparmesanen över. Dekorera med klyftor av färska körsbärstomater och voilá – en vitaminspäckad himmelsk måltid!