Årets bästa måltid!
Idag åt jag årets utan tvekan bästa måltid med ingredienser – nästan – helt från trädgården. Ja, nötter och olivolja har jag ännu inte kunna odla men resten.. Trädgården ja.. jag odlar MASSVIS med kål i år! Förra året var en katastrof med kålfjärilar och kålmal, men i år går det bättre! Inte en kålfjäril / -mal ännu i sikte trots att jag inte ens täckt kålen med något, Fantastiskt! Och endast några få sniglar i sallaten. Dessa har jag burit iväg till en annan plats där de får mumsa vidare.
Kål i de nya bäddarna
I år har jag planterat kålen i de nya bäddarna som lagts direkt på gräsmattan med tidningar över (se detta inlägg) och sedan har jag byggt upp bäddar med ungefär 30 cm ensilage och några få centimeter jord (3 cm kanske), nästan ingen jord alls alltså. När man bygger bäddar på det här sättet så får lagret med ensilage inte vara FÖR tjockt för under förmultningen alstras värme och ju tjockare lager, desto större värmeutveckling och det klarar inte växterna. Kålplantorna har jag förodlat i pluggbrätten för att snabbt kunna plocka ur varje planta från sin cell och plantera. Ganska snabbt efter planteringen började plantorna ta sig och sedan täckte jag det tunna jordlagret med ytterligare gräsklipp och ensilage. Och sedan har de fått klara sig själva. När man täcker jorden på det sättet så skapas ett lager fantastiskt mikroliv i både översta jordlagret och i täcklagret allra närmast jordytan som dels bibehåller fukten i jorden på ett helt enastående sätt och som dels omsätter gräsklippet till mat åt mikrolivet, insekterna och maskarna i jorden, som sedan producerar näring till växterna. Till min kål 🙂 Helt fantastiskt! Täckodling kallas det. Bästa sättet att odla veganskt. Odlar du på detta sätt behöver du varken gräva eller rensa ogräs och knappt heller vattna om det inte är en lång period av torka. Win – win – win på alla sätt!
Inga prydliga rader…
I min köksträdgård vill jag inte ha ”prydliga” rader om jag kan undvika det. Dels tycker jag att det ser tråkigt ut och dels ser jag odlingsytan som en trädgårdspalett med möjlighet för att skapa ett konstverk! Jag håller mig ändå till att odla så att jag håller isär grödor som missgynnar varandra, så i år består kållandet av en bädd kål tillsammans med bondbönor, två bäddar tillsammans med övriga bönor (alla möjliga sorter) och två bäddar tillsammans med ärtväxter. Jag blandar inte ärtor och bönor för de gillar inte att växa tillsammans, däremot trivs båda tillsammans med kål. Kålen har jag sedan blandat hejvilt. Savoykål, blomkål, spetskål, purpurkål, broccoli, palmkål, grönkål och brysselkål och säkert fler som jag inte minns just nu. Flera sorter i både grön och röd variant för att få liv och färgspel. Mellan allt detta har jag sedan satt plantor av Rosenskära. De blir ganska höga (ca. 75 cm) och ganska yviga och HELT underbara!! Färgerna i ena kål/bönbädden är ”Candy Stripe” och i andra ”Purity”. Kål/ärtbäddarna har jag inte hunnit göra än men både kål och blommor är förodlade och redo att planteras. Av bekvämlighet kommer ärtorna att stå i dubbelrader med brysselkål och rödmalva i ena bädden och brysselkål och romersk riddarsporre i sista bädden. Totalt blir det 5 kålbäddar på 6 x1,2 meter vardera! Kål så det räcker med andra ord 🙂







Sallat, vitlök och annat
I år har jag av någon anledning fått till mängder av sallat. Vitlöken växer också helt enastående bra. Vet inte vad som hänt, men det är väl allt mitt arbete som ger resultat. Har odlat sallat i häpnadsväckande färger och det kan bara sägas i bilder. Och nej, bilderna är INTE färgmanipulerade. Sallaten är precis så djupt röd och frächt limegrön 🙂






Men receptet då?
Savoykålen har blivit stor och för att låta bönorna som står närmast hinna växa till sig lite så stjäl jag ytterbladen på kålen. Dessa blad är HIMMELSKA!! Först hade jag tänkt strimla och fräsa till bladen med lite potatis men när jag skar upp dem och smakade på dem och kände den helt fantastiska sprödheten som bara hemmaodlad purfärsk kål kan ha, så ändrade jag mig. Den här kålen är för god för att stekas!
Så det blev en färsk kålsallad med valnötter och pinjenötsparmesan med kokt nypotatis i chimmichurri. Du hittar receptet här!
Avslutar med ännu fler bilder från köksträdgården och växthuset som det ser ut exakt idag.





