|

Surdegstunnbröd

Jag vet inte om man ska kalla de här bröden för tunnbröd eller knäcke. Jag föredrar dem i alla fall spröda som tunna knäcebröd. Receptet kom egentligen till av en slump.

Surdegstunnbröd

Jag skulle baka pizzor och bestämde mig för att göra dem på surdegsgrund iställer för med jäst och råkade överjäsa degen så pizzabottnarna blev på tok för tunna. Så istället för pizzafyllning penslade jag bröden med rapsolja och strödde på flingsalt och drisslade över citronbasilika som jag odlat själv.

Citronbasilika. Bild: Impecta.

Surdegstunnbröd 8 stora

PÅ KVÄLLEN

Surdeg

  • 50 g surdegsgrund
  • 200 g ljummet vatten (2 dl)
  • 120 g rågmjöl

Rör ihop surdegsgrund, vatten och mjöl i en bunke med lock (eller plastfolie). Ställ i rumstemperatur över natten (8-10 timmar).

PÅ MORGONEN
  • 400 g vetemjöl (ca. 7 dl)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • Surdeg och från gårdagen

Blanda vetemjöl och salt i en stor bunke. Tillsätt vatten, olja och surdegen från gårdagen. Blanda ihop ordentligt och knåda tills degen släpper bunken/bakborde. Tillsätt mer mjöl om det behövs men var försiktig så du inte tar för mycket Ju längre du knådar desto mindre mjöl behövs.

Dela degen i 8 delar och kavla ut varje del till ett tunnt bröd. Jag kavlar ut mina på bakplåtspapper så jag lätt kan flytta dem när de ska bakas. Låt jäsa till dubbel storlek (2-5 timmar). Pensla med olja och strö över flingsalt och citronbasilika.

Förvärm ugnen till 250 grader och ställ in en plåt. Använd denna plåt till varje bröd genom att snabbt dra över bakplåtspappret till plåten och in i ugnen. Sänk till 200 grader när du ställer in det första brödet i mitten av ugnen. Baka i 10 minuter eller tills brödet fått färg.

När du bakat samtliga bröd kan du nu antingen förvara dem inlindade i handdukar och en plastpåse så de håller sig mjuka, eller så kan du sänka ugnsvärmen till 50 grader, lägga in alla bröd, lämna ugnsluckan lite på glänt och låta dem torka tills de blir hårda och spröda.

Servera tunnbröden som här med tre olika sorters grönsaksdipp. Recept på dessa hittar du här.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.