Det här med mjölk

Om vi lägger etik och miljö åt sidan en sekund och bara tänker på vad mjölk är. Bröstmjölk är vad vår mamma producerar till oss för att vi ska dricka det när vi är små, det gäller alla däggdjur. Blåvalen diar av sin mammas mjölk, grisen från sin mammas mjölk, människan från sin mammas mjölk, och kalven från sin mammas mjölk. Men någonstans på vägen kom människorna på att vi behöver just kossans mjölk för att få i oss rätt proteiner och vitaminer och för att få starka ben. Det är inte giraffens mjölk vi lärt oss att vi behöver för att må bra, inte chimpansens, inte elefantens- utan kossans. Det är inte ens människomjölk du ska dricka när du är 50 år gammal för att må bra, det är den från den fyrbente vännen på nästan ett ton ute på åkern som inte över huvud taget delar människans anatomi.

Detta har vi lärt oss från vinstdrivande företag som skulle rasera om vi förstod sanningen om vilken enorm påverkan det har på vår hälsa. För bara 60 år sedan lärde vi barn att rökning var bra för halsen och förlängde livet och läkare rekommenderade sitt favoritmärke till sina patienter (här kan ni se några ads från förr).

Människan är den enda art på jorden som inte bara fortsätter dricka bröstmjölk i vuxen ålder, utan dessutom dricker modersmjölken från en annan art. Kossans bröstmjölk är biologiskt skapad för att få en kalv på 40kg att växa flera hundra kilo på bara några månader, varför tror vi att det är någonting vår lilla människokropp mår bra av? Det är som att tanka en dieselbil med bensin, bränslet är ju inte anpassat för oss!

screenshot_2016-05-05-18-52-08-2
Bra bild som visar olika sorters plantbaserad mjölk och deras bästa användningsområde. Min favorit är havremjölk eftersom att det passar till all matlagning och är mest neutral. Men allra godast är nog mandelmjölk!
screenshot_20161031-130434
Verkligheten bakom mjölkkartongen

screenshot_2016-05-05-18-58-16-2

fb_img_1476092962372
Tänk om vi vände på det. Skulle vi fortfarande komma med ursäkten att dom får ju gå ut 3 månader under sommaren, så dom har det ju bra? Skulle man fortfarande säga ”men jag älskar ju mina kvinnor!”? Man tar ifrån mamman sitt nyfödda barn och spänner fast henne till en maskin så hon inte ens har plats att vända på sig. Skulle någon göra samma sak mot en människa skulle vi tycka att det var helt barbariskt.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.