Enkel, vegansk höstsoppa
Enkel, vegansk höstsoppa
Eftersom att det är trendigt att göra en höstsoppa nu så gjorde jag det nu i veckan. Dock innehåller den inte pumpa vilket tumblr tycker att en soppa bör så här års men jag tog helt enkelt vad vi hade hemma. I trädgården har vi nu massor med pak choi och purjolök, sen tog jag årets sista lilla stackars spenat och kastade i soppan också. Alla grönsaker funkar väl i en soppa! Resterande grönsaker är från solmarka gård, en ekologisk gård som ligger nära oss, älskar att åka dit och handla direkt från deras kalla källare. Det finns verkligen någon charm i det.
Här kommer iallafall mitt simpla recept på en höstsoppa.
Du behöver, för två portioner:
1 gul lök
1 purjolök
olivolja
2 burkar kokosmjölk
1 dl röda liser
1 broccoli
1 huvud pak choi
spenat
grönsaksbuljong
chili
4 vitlöksklyftor
salt&peppar
Börja med att hacka gul lök & purjolök och fräs med lite olivolja i en stor kastrull. När det fräst ett par minuter, häll i 2 burkar kokosmjölk, när det börjat koka upp – häll i 1dl avsköljda röda linser. Låt koka 5 minuter och hacka under tiden pak choi och broccoli i mindre bitar. Häll sedan i pak choi, broccoli och spenat i grytan och låt koka i ett par minuter medan du smaksätter med lite grönsaksbuljong, chili och 4 pressade vitlöksklyftor, salt&peppar och ev. lite citronsaft. Sedan är det bara att servera!
Jag har inga exakta mått på smaksättningen eftersom att jag häller i allt lite i taget och står och smakar tills det börjar bli överkokt haha. Man behöver heller absolut inte använda just dessa grönsaker utan det går så klart ha i det man har. Sen föredrar jag att luta min kost mer åt att bli mätt på ex. grönsaker/rotfrukter snarare än de största proteinkällorna som baljväxter och nötter, så därför har jag ganska lite linser i min soppa. Man kan absolut ha i mer men tänk på att linser sväller väldigt mycket när det tillagas.