|

Pallkrageodling i nya bäddar med täckodling

Planering i pallkragar!

I vintras bestämde jag mig för att börja odla på allvar igen. I början var planen att möjligtvis rensa ett igenvuxet land och gräva ihop det med ett som hade superdålig jord och som låg intill varandra, men så kom jag över några pallkragar och sedan har det bara rullat på och det blev istället en pallkrageodling.

Tidigt i våras, innan pallkragarna, började jag gräva bort den dåliga jorden, det var jord jag fått av bonden på gården där jag bor men som mest bestod av torv och som var jättetorr. Detta insåg jag inte förrän jag redan sått och planterat i den, så förra året blev skörden verkligen minimal. Gav nästan upp lite där..

Mitt ursprungliga blygsamma land som jag grävde om till en pallkrageodling.
Mitt ursprungliga blygsamma land som jag grävde om till en pallkrageodling.

 

Men så bestämde jag mig för att antingen fixa jorden eller att lägga igen landen. På bilden ovan ser du min ursprungliga lilla plätt där jag mest odlade lite jordgubbar och några kryddor. Jag har odlat ganska mycket förr men har inte varit inspirerad under åren jag pluggade så det lilla jag odlade fick mest växa vilt och vara ett gnagande dåligt samvete…

Ny pallkrageodling

vegoparadiset pallkrageodling
Här har jag grävt bort jorden i det lite större landet och gjort bäddar i pallkragar istället.

 

Att lägga igen landen var inte att tänka på så jag bestämde mig för att fixa jorden och grävde om alltihop så att det blev hanterligt och funkade för mig. Jag grävde bort översta jordlagret (har tyvärr inga bilder på det) och blandade en del av den dåliga torvhaltiga jorden med en som var ganska lerig, och sedan fyllde jag pallkragarna med den nya jorden.

Eftersom landet ligger mitt i gräsmattan så var pallkragarna en bra ”ram” för bäddarna som gjorde att jag kunde ha bättre koll på framförallt ogräset som växte in från gräsmattan. Jag gjorde ganska breda gångar mellan så man kan sitta bekvämt och fixa.

Kant mellan pallkrage och gräset

För att skapa lite avstånd mellan gräsmattan och bäddarna lade jag tidningar på gräsmattan som jag täckte med täckbark, detta visade sig vara en jättebra lösning eftersom man då kan köra med ena hjulet på täckbarken när man klipper gräset och på så sätt slipper kantklippa. Suveränt!

vegoparadiset pallkrageodling
Här ser du kanten mot bäddarna där jag lagt täckbark. Det funkar jättefint! Jag behöver knappt rensa ogräs alls och det har räckt med att fylla på täckbark på ett par ställen bara.

 

Det svarta som du ser i bakgrunden är fyra trådkomposter där jag slängde all den torvrika dåliga jorden efter att ha blandat upp den med allehanda ogräs, hästskit och gräsklipp. Sedan planterade jag Sommar- och vintersquash i dem och virade en markduk runt hela kalaset! Det har funkat ganska bra och squashen har levererat!

Odla direkt på gräset?

Det bruna längst fram är ett experiment jag gjorde. Jag hade ärtplantor över som jag inte hade plats till och istället för att slänga dem på komposten så satte jag dem rakt på gräsmattan och täckte med lite packpapper och gräsklipp. Täckodlade gjorde min mamma och det har jag också alltid gjort men jag trodde nog aldrig att de skulle överleva utan något vidare med jord, men jag ville se hur mycket barriär det behövdes för att kväva gräset och ärtorna överlevde och började växa och gräset har fortfarande inte tagit sig igenom gräsklippet.

Här är ärtorna helt nyplanterade
Här är ärtorna helt nyplanterade med bara ett litet papper på var sida om ärtraden och sedan gräsklipp över.

 

Vego-odling och hästskit

Kira bodde här ett tag och betade fritt på hela gårdens gräsmatta och varje morgon kom hon till min baksida och väntade på frukostmorötter. Jättegullig! Jag hade aldrig köpt animalisk gödsel eftersom jag inte vill bidra till djurindustrin men eftersom Kira ändå gick här och betade så passade jag på att skyffla upp det hon lämnade efter sig och jag måste säga – jäklar vad hon åt (och bajsade)!! 😀

I bakgrunden ser du mina två små pallkrageodlingar som jag senare grävde ihop till ett större land.

Hästskiten kom från denna skönhet :) Hon bodde här ett tag och betade fritt på hela gräsmattan och varje morgon kom hon till min baksida och väntade på frukostmorötter! I bakgrunden ser du mina två små pallkrageodlingar som jag senare grävde ihop till ett större.
Hästskiten kom från denna skönhet 🙂

 

Pallkrageodlingen hittills…

Odlingen i pallkragar har funkat sådär men jag hade behövt gräva bort mer av den dåliga jorden för pallkragarna har torkat ut väldigt fort, trots täckodling. Det är helt enkelt för mycket torv kvar i jorden. Men nu har jag nya projekt på gång och ska anlägga en köksträdgård på runt 100 m2 och då kommer jag att flytta pallkragarna och gräva bäddar istället och blanda med bättre jord. Men mer om det i nästa inlägg…

Må gott!
/Gitte

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.