Sojabullar – Veganska köttbullar

Veganska köttbullar av sojafärs

Detta recept har jag ruvat på under mer än ett års tid. Det tar tid att utveckla ett recept 🙂 Det började med att jag testade k*ttbullarna från Jävligt gott men de blev inte bra varje gång och smaken var inte riktigt som jag ville ha den. Nu är det strax jul igen och äntligen har jag fått till receptet precis som jag vill ha det så här kommer det!

Jag brukar köpa Anammas sojafärs men du kan säkert använda annan vegetarisk färs också. Receptet ger ungefär 1400 gram (ca 80-90 st) färdiga sojabullar beroende på hur stora du gör dem.

Bästa resultatet får du om du ”steker in” sojafärsen med kryddor och havregrädde litegrann, smakerna sätter sig lite bättre då, men det funkar också om du bara låter löken svettas lite i pannan och sedan rör ihop allt i en bunke.

Receptet innehåller ganska mycket margarin och detta beror på att animalisk färs (fläsk-/blandfärs) naturligt innehåller ganska mycket fett som är smakbärande och det gör inte sojafärs, så för att få fram rätt smak så måste denna smakbärare ersättas och därför rekommenderar jag dig att ta den mängd jag anger även om du hisnar!

Så här kommer julbordets och vardagens bästa recept på veganska köttbullar!

Sojabullar (80-90 st)

 • 50 gram margarin + margarin att steka sojabullarna i.
 • 2 st finhackad gul lök
 • 750 gram Sojafärs (Anamma Vegofärs)
 • 3-4 tsk malen kryddpeppar
 • 3-4 tsk salt
 • 3 tsk grönsaksbuljong (eller 1 buljongtärning)
 • Svartpeppar
 • 4 dl (2 + 2 dl) havregrädde
 • 2 msk kinesisk soja
 • 3 dl ströbröd
 • 3 msk potatis- eller majsstärkelse

Smält margarinet i en stor stekpanna och stek löken mjuk utan att den får färg. Tillsätt vegofärs, kryddor och buljong. Fräs en minut och rör om tills allt blandat sig. Tillsätt 2 dl av havregrädden och sojan och låt allt koka ihop och blandas ordentligt någon minut. Stäng av värmen och ställ åt sidan för att svalna lite.

Blanda ströbröd och potatisstärkelse i en skål stor nog att rymma vegofärsen också. Tillsätt resten av havregrädden (2 dl) och blanda. Låt svälla ett par minuter.

Rör ner färsblandningen i ströbrödsblandningen och blanda ordentligt med händerna. Är färsen för varm kan du blanda med en potatisstöt till en jämn smet.

Låt smeten vila 10 minuter innan du rullar till små bollar. Fukta händerna då och då så fastnar de inte i fingrarna. Bollarna kan nu stekas eller styckfrysas*.

*Jag brukar rulla bollar och lägga dem på en bakpappersklädd plåt som jag ställer i frysen ett par timmar, sedan lägger jag bollarna i en påse. På så sätt har jag alltid styckfrysta sojabollar, redo för stekpannan.

Styckfrysta sojabullar, redo för stekpannan! Denna storsats räcker till många middagar.

 

Dela detta med dina vänner!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.