Rödbetsbönkaka med Chokladganache

Smaskig Rödbetsbönkaka med Chokladganache

Den här kakan kom till för att vi var sugna på något riktigt ”chokladigt” men som inte bara var totalt onyttig. Jag har tidigare bakat med bönor och djupt inspirerad av Masterchef Kanada och Den store Bagedyst ville jag experimentera med rödbetor också.

Inspirationen formade rödbetsbönkakan

Jag brukar leta upp 2-3 recept som inspiration men denna gången slutade det med att jag slängde bort alla och smakade mig fram istället och användealla mina sinnen –  OCH VILKEN FULLTRÄFF DET BLEV!!

Jag blev klar vid ett-tiden på natten men vi kunde helt enkelt inte vänta tills morgonen så det blev nattafika på en ljummen kaka. SÅ himla god!! Kompakt, krämig, söt och god! Och inte helt förskräckligt onyttig men många kalorier!

Nästan hela kakan…. vi kunde inte vänta 🙂 Här syns den fina röda färgen i botten. Jättegod!!

Servera med vispad grädde!

Kakan kan med fördel serveras med vispad havregrädde eller liknande! Kakan ger ungefär 8-12 bitar och i kaloriinnehållet har jag räknat med 12 portioner och då är inte grädden inräknad.

Du kan självklart byta ut mandelmjölken i receptet mot havregrädde eller vad du nu vill men då får du räkna med ännu flera kalorier 🙂 Recept på mandelmjölk hittar du här!

Servera med vispad grädde!

Kakan kan med fördel serveras med vispad havregrädde eller liknande! Kakan ger ungefär 8-12 bitar och i kaloriinnehållet har jag räknat med 12 portioner och då är inte grädden inräknad.

Du kan självklart byta ut mandelmjölken i receptet mot havregrädde eller vad du nu vill men då får du räkna med ännu flera kalorier  Recept på mandelmjölk hittar du här!

Ingredienser Kakbotten
  • 300 g kokta svarta bönor
  • 250 g kokta och skalade rödbetor
  • 1,5 dl kokossocker
  • 1 dl speltvetemjöl (glutenfritt: Tapiokamjöl)
  • 2 tsk Bourbon vaniljpulver
  • 0,5 tsk havssalt
  • 2 msk bakpulver
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl starkt kaffe
  • 200 g Odense choklad 55%
  • 1 dl kokosolja
Chokladganache
  • 200 g Odense choklad 55%
  • 1 dl mandelmjölk
  • 0,5 dl kokossocker
  • Marmorering:
  • 0,5 dl florsocker
  • 1-2 tsk vatten

Tillvägagångssätt

Gör kakbotten först: Koka rödbetorna tills de är helt mjuka och skala dem. Lägg rödbetor, bönor, vatten och kaffe i en mixer och mixa till en slät smet. Har du ingen mixer så försök mosa allt så gott du kan. Tillsätt kokossocker, mjöl, vanilj, salt och bakpulver och blanda. Lägg kokosoljan i en gryta och smält chokladen där i. Blanda ner det smälta i bönblandningen och rör om tills oljan är helt inarbetad. Smöra och sockra en springform ca. Ø30 cm och häll i smeten. Banka formen ett par gånger mot ett hårt underlag så smeten fördelas i hela formen. Baka i nedre delen av ugnen i 175 grader i 70 minuter. Kakan kommer att vara lite kladdig om du provar med en provsticka. Ta ut kakan när den är klar men den stå kvar i formen medan du förbereder ganachen.

Chokladganache: Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull och rör ner sockret. Smält sedan chokladen i mjölken på låg värme och rör om hela tiden tills chokladen smält och du har en slät fin chokladkräm. Häll krämen över kakan och gör marmoreringen.

Marmorering: Rör ihop florsocker och vatten till en slät kräm. Ringla krämen över chokladganachen och dra försiktigt med en kniv tvärs över ringarna in mot centrum för att skapa marmoreringen. Detta måste göras innan chokladganachen stelnat. Ställ sedan hela kakan i formen men utan täckning att svalna, gärna i kyl eller frys. När ganachen stelnat är kakan klar för servering.

Dela detta med dina vänner!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.