Nötfraiche! Creme Fraiche på Cashewnötter

Jag kallar den Nötfraiche!

Här kommer ett jättegott recept på vegansk Creme Fraiche med cashewnötter som bas och som syrats med ett gäng Lactococcus lactis-bakterier som gör att den faktiskt smakar precis som Creme Fraiche, sådär fyllig och syrlig! Jag har döpt den till Nötfraiche!

Nötfraiche-bakteriekultur

Det verkar nästintill omöjligt att få veta med säkerhet om bakterieodlingarna härstammar ur mjölkprodukter men det finns de som är märkta veganska. Du hittar veganska bakteriekulturer hos tyska Cashewbert.

Första satsen Nötfraiche

Första satsen satte jag på en ytterst liten knivsudd bakteriekultur och sedan dess så har jag gjort nya satser genom att tillsätta ett par matskedar av den gamla satsen. Ett par gånger har det hänt att röran jäst och då har jag inte gjort en ny sats på den, men jag har alltid ett par-tre satser på gång så det finns alltid en frisk sats att ta av när jag ska göra ny.

De satserna som börjat jäsa har jag hällt över i en ny, ren burk och tillsatt citronsaft och använt ganska omgående. Upptäcker du det tidigt så hinner den inte smaka särskilt jäst och det är inget fel på den men den jästa smaken känns inte så fräsch om den får fortsätta utvecklas och därför ska du ska lukta på din nötfraiche med 2-3 dagars mellanrum. Den ska lukta friskt och fräsche och allteftersom dagarna går kommer den att dofta precis som Creme Fraiche! Jag har faktiskt en gammal surdeg som härstammar ur en jäst sats nötfraiche och den funkar alldeles utmärkt att baka på! Mer om hur du gör surdeg kan du läsa här (Länk kommer…).

Nötfraiche som kan värmas!

Och ja, denna går väldigt bra att både värma och koka men om du gör det är det viktigt att du fått den helt slät i konsistensen, annars kan den se grynig ut i soppan eller vad du nu tillagar. Den beter sig nästan precis som Creme Fraiche gjord på mjölk. Härligt va? Satsen ger ca.5 dl färdig nötfraiche och innehåller ca.40 gram cashewnötter/deciliter.

Ingredienser
  • 200 gram cashewnötter (ca.3,5 dl)
  • 1 tsk havssalt
  • 2 dl vatten
  • 1 knivsudd Creme Fraiche kultur eller 1 msk från tidigare sats
Tillvägagångssätt

Blötlägg cashewnötterna i minst 8 timmar. Häll bort blötläggningsvattnet och mixa nötter, salt, vatten och bakteriekultur till en slät kräm. Häll upp på en väl rengjord glasburk och ställ in i kyl. Här ska den stå i minst 10 dagar för att mogna. Lukta på den med 2-3 dagars mellanrum för att se så den utvecklas som den ska. En frisk kultur ska lukta fräscht och lite syrligt. Luktar den lite unket och lite jäst har den börjat jäsa och bör användas genast. Luktar den väldigt illa bör den inte ätas alls.

Dela detta med dina vänner!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.