Min resa som vegan i sydostasien

Resa som vegan i sydostasien

Från slutet på januari till början av maj gjorde jag i år en backpacker-resa till sydostasien med en vän. Vi hoppade runt mellan Thailand, Malaysia, Indonesien och sist Filippinerna. Detta blev snabbt en resa med fokus på mat för min del då jag åt den godaste maten jag någonsin ätit. Överlag var det sällan svårt för oss (min rese-vän är också vegan) att få tag på något att äta. Personal var ofta tillmötesgående och det var sällan något krångel. Enda gången det faktiskt var svårt var när vi reste vidare, främst på flygplatser där det bästa alternativet ibland kunde vara chips, nötter, pommes, bröd, nudlar i kopp eller banan.

När jag beställer mat sa jag bara ”vegetarian, no egg, no fishsauce”. Försök göra det så enkelt som möjligt. Om jag beställer en currygryta med ris vet jag ju att den inte kommer ha ägg i sig så då nämner jag inte det, men istället nämner jag grädde. Beställer jag en wok nämner jag inte mjölk utan säger istället ”no egg, no oystersauce, no fishsauce”. Beställer jag en fried rice säger jag även ”no butter”. Googlade ibland recept på måltiderna för att se vad som kunde vara i. Kanske låter krångligt men man lärde sig fort. Frågar man servitören ”is this vegan?” och förväntar sig svar, kommer det inte gå så bra.

Jag tänkte gå igenom lite ställe för ställe hur jag upplevde vego-utbudet och mina tips. Vill även säga att när jag säger att en restaurang kan fixa vegansk mat så menar jag ordentlig, god mat, inte någon skruttig sallad. Även om jag ätit många Pad Thai och Nasi Goreng under resan så har jag även smakat väldigt mycket annat. Jag beställer aldrig samma sak som förra gången och brukar alltid beställa det som är lite annorlunda på menyn, och gärna två rätter på en gång. Så jag skulle vilja påstå mig ha ganska bra koll på maten (självutnämnd expert) då jag ätit så mycket olika jag bara kunnat under asien-tiden.

Koh Samui, Thailand

Detta var vår första destination och jag kommer aldrig glömma när vi åt vår första portion pad thai när vi kommit till hotellet, det var så otroligt gott. Vi spenderade bara ett fåtal dagar här och det gick bra med vegansk mat men hittade ingenting speciellt.

Koh Phangan, Thailand

Vi var här för fullmoon partyt så vi bodde nära Haad Rin beach så det blev bara här vi käkade. Vi spenderade bara ett fåtal dagar här och det gick bra med vegansk mat men hittade ingenting speciellt.

Koh Tao, Thailand

Waaaaoow vad bra mat det var här! På en så liten ö förväntade jag mig inte att det skulle finnas några veganrestauranger men jodå! En favorit var ”Vegetabowl” som hade riktigt fräsch mat, beställer sällan sallader men den jag fick här var riktigt matig. Det doftade även kakor från det lilla köket så jag köpte den bästa chokladkakan någonsin. Många ställen hade även en egen del av menyn med vegansk mat, så det var enkelt att hitta alla typer av mat. Jag älskade ”Cafe Culture” som var ett litet café så nära havet att man nästan kunde nå med fötterna, riktigt bra brunchtallrik. Att få vegansk mat fixad på ett lokalhak är aldrig något problem, men när man är borta i flera månader vill man gärna ha lite variation. Mexikanskt, italienskt, indiskt eller pannkakor längs gatan, även det såldes veganskt här på Koh Tao. Gick även bra att få veganskt på snorkeltur/island hopping. Inget Bali paradis men ändå riktigt, riktigt bra.

Från ”Vegetabowl”
Brunchtallrik från ”Cafe Culture” det ser inte ut att vara så mycket mat men det var så fett att jag mådde illa halva dagen. Mennnnn vad gott det var.

Koh Phi Phi, Thailand

På denna lilla ö hittade jag också mycket god mat. Ett vego-ställe jag verkligen tyckte om var ”Dow”. Fanns flera vegetariska restauranger här och vi fick även bra mat när vi tog en dagsutflykt med Pirate boat, island hopping (ett absolut måste om ni är på Phi Phi).

Kuala Lumpur, Malaysia

Denna stad hade väldigt dålig koll på vegetarisk mat. Många applåderar malaysisk mat och jag kanske spenderade för få dagar här för att äta på rätt restauranger och få rätt intryck men jag var verkligen inte nöjd. Jag åt vegan-version av deras mat flertal gånger men det var ingenting för mig. Dessutom ganska svårt att få tag på veganskt på vanliga restauranger.  En restaurang jag var väldigt taggad på men som gjorde mig besviken var ”Simple Life”. McDonalds kunde bara erbjuda pommes.

Från ”Simple Life”

Langkawi, Malaysia

Här fanns nästan bara lokalhak, men det var enkelt att få veganskt.

Bali, Indonesien

Oj vad glada vi var att komma till Bali! Äntligen avokados, så himla stora och fina, som vi längtat. Här ser man order vegan/vegetarian på hundra olika skyltar. Det kryllar av lokala billiga veganhak och lyxiga açaibowl- cafén. Smaker från balinesisk mat var helt nya för mig men det är ju det som är så roligt med att resa. I Ubud åt vi bl.a. på ”Wulan Vegetaian Warung” och om jag fick komma tillbaka dit i morgon hade jag suttit där hela dagen och väntat på att bli hungrig så jag kan äta mer. Vi gick dit med två andra (icke-veganer) och vi alla var helt frälsta. Beställ currypannkakan och rätten som heter 3 taste (någonting) om ni är här. Det näst bästa stället jag åt på på hela resan, efter stället jag nyss nämnde, var ett veganhak längs vägen mot Seminyak. Ägaren sa att han var så stolt att vi hade ätit hos honom och han satt med när vi åt och pratade, det stället verkade inte ha så mycket gäster vilket är så synd. Beklagar anti-klimax att jag inte minns namnet på restaurangen. I Seminyak, Kuta och Canggu var det också tätt med vegetariska restauranger och maten var helt fantastisk överallt. Ett ställe dock jag inte skulle äta på igen var ”Earthxpress” (åt där flera gånger av någon anledning), varenda grej smakade torrt och trist. Vill också säga att dom bättre ställena vi åt på var halvsjaskiga, billiga, lokala restaurangerna, så ät inte bara på dom fina instagram-vänliga restaurangerna. Är ni på Potatohead beachclub måste ni föresten testa deras alkoholfria espressodrink men byta ut till jordnötsmjölk istället, glöm inte detta tips, det är livsförändrande.

Från veganhaket längs vägen jag inte minns namnet på.
Från ”Nalu bowls”
Något trendigt dyrt ställe i Bali. Ovärt och trist. Men visst är det fint! Haha
Rätterna parade sig och det blev en blomkålspizza. Här på Potatohead beachclub.

Gili T, Indonesien 

Det finns en restaurang här som heter ”Pituq” som vi gick till flera gånger. Maten var i stora portioner, helt otroligt god, och restaurangen hade ett tropiskt lugn. Inte så konstigt dock att man känner sig lugn när man ligger i en säng av bambu och äter hehe. Denna restaurang vill man inte missa! En annan riktigt bra restaurang är ”The banyan tree”. Överlag är maten här lika bra som på Bali, finns alternativ överallt och det finns tydliga veganmarkeringar på många menyer.

Lombok, Indonesien

Här finns det inte mycket turism och moderna restauranger, så det blev endast billig mat längs gatan för oss i Lombok. Kommunikationen var svajig men när det löste sig fick vi god, lokal, billig mat klassiskt inslagen i papper.

Boracay, Filippinerna

Jag hade läst så otroligt mycket dåligt om filippinsk mat innan vi skulle flyga hit från Bali. Inte att den skulle smaka illa, utan bara att det skulle vara väldigt svårt att få vegetariskt, men det stämde verkligen inte! Här lyckades vi äta den mest varierade maten under hela resan och det var så gott. Smördegspaj, paella, tofu steak, pasta pesto, burgare, fajitas och så vidare. Det enda stället vi åt på två gånger var ”Tres Amigos” som även hade en egen veganmeny, deras enchilada med cashewost var så jäkla god. Ett ställe som jag tyckte var över-hype’at var ”Nonie’s”. Måste också nämna att jag förväntade mig att frukten skulle smaka helt annorlunda i alla länder på den här resan men så upplevde jag det faktiskt inte, plus att frukt var dyrare än jag förväntade mig. MEN! Mango i Filippinerna var precis vad jag hoppats på på resan och helt annorlunda än den jag ätit i Sverige. När jag åt första tuggan var den så himmelsk att jag nästan tvingade min kompis, som är allergisk, att smaka.

Från ”Tres Amigos”
Vi tog en cykeltur runt hela Gili T och hittade en restaurang längs vägen, jag fick en himmelsk kikärtsburgare.

Cebu, Filippinerna

Vi spenderade bara ett fåtal dagar här och gick då specifikt bara till två vegorestauranger. På ”Live Life” beställde vi in 5 olika rätter att dela på och satt i flera timmar. Hittills i Filippinerna hade jag knappt smakat på vego-versioner av landets signaturrätter utan mest ätit mat från andra delar av världen. Blev inte jätteimponerad dock, kanske beror på restaurangen men filippinsk mat var ingen favorit. Vi åt även på ”Luna-haw” som kunde haft god mat om dom bara ansträngde sig, men bägge gånger vi var här var det som att dom bara kört i gammal pasta i micron. Plus att man inte kunde beställa från ens halva menyn. Deras buffalo broccoli rätt är dock supergod.

Malpascua, Filippinerna

Vill bara börja med att förvarna, det finns ingen bankautomat här! Det var ingen som sa till oss innan vi kom hit så det var nära att bli lite kaotiskt. På denna lilla ö fanns det god local-food och hostellet vi bodde på erbjöd också bra veganmat. Det finns även en liten guldpärla, ett hostel som heter ”Villa Sandra” som också är en helt vegetarisk restaurang. Atmosfären här var så hippie-cool med en intressant story och maten var top 3 hela resan (beställ spenat pastan).

Bohol, Panglao, Filippinerna

Som i övriga Filippinerna är inte veganmat stort här heller. Ändå låg ”Shaka” mitt i Panglao, en liten restaurang som alltid var helt fullsatt. Riktigt jäkla grym slafs-mat såväl som fräscha bowls! Dom är mest kända för sina burgare som har lite annorlunda, innovativa ingredienser. En extra guldstjärna för att dom har hemmagjord cashewost mmmhh. I övrigt var det lätt att kommunicera och få god mat på andra restauranger.

Från ”Shaka”
Från ”Shaka”. I Bakgrunden döljer sig chili cheese sticks. It’s a good time to be alive
Från ”Shaka”

 

Dela detta med dina vänner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.