Grönsaksdipp, 3 olika varianter

De här grönsaksdipparna kan du servera till både tunnbröd, chips, tortillas eller grönsaksstavar och den dip du får över kan du servera som bas i en krämig pasta med bönor, lök, rostade pinjenötter och annat gott eller i en lasagne. Receptet på mina surdegstunnbröd som du ser på bilden lite längre ner hittar du här!

Morötter (jag har använt en lila sort från odlingen), frusna ärter och blomkål.

Allt du behöver är en mixer (gärna stavmixer) och lite fantasi. Om du tycker det är svårt att veta vilka kryddor som passar ihop med olika grönsaker kan jag tipsa om boken ”The Vegetarian Flavor Bible” av Karen Page. Hon har sammanställt vad olika kockar runtom i världen tycker passa ihop. Krydda för krydda, grönsak för grönsak, gröda för gröda…

En smygtitt i The Vegetarian Flavor Bible.
Grönsaksdipp med surdegstunnbröd. Längst bak morotsdipp, till höger ärtdipp och så den vita blomkålsdippen längst fram.

Grönsaksdip 3 olika

Ärtdipp 3 dl

  • 4 dl frusna ärter
  • 2 msk nötfraiche (eller Oatley’s havrefraiche)
  • 1 msk olivolja
  • Salt, peppar + kryddor efter smak
  • Kokvatten

Koka ärtorna i saltat vatten. Häll bort vattnet och spara det i ett annat kärl. Häll tillbaka ärtorna i grytan och tillsätt nötfraicke. Använder du Oatley’s havrefraiche måste du låta ärtorna svalna lite innan du tillsätter det. Annars blir den rinnig. Mixa med stavmixer och tillsätt kokvatten lite i taget tills dippen har den konsistens du vill ha. Smaka av med salt och peppar.

Nu har du egentligen en färdig dip men om du vill så kan du krydda med lite andra kryddor. Kryddor som passar ärter är bland annat vitlök, basilika, selleri, körvel, persilja, koriander, spiskummin, kummin, mynta, rosmarin och salvia.

Morotsdip 3 dl

  • 2 stora morötter
  • 2 msk nötfraiche (eller Oatley’s havrefraiche)
  • 1 msk olivolja
  • Salt, peppar + kryddor efter smak
  • Kokvatten

Skala och tärna morötterna. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll bort vattnet och spara det i ett annat kärl. Häll tillbaka morötterna i grytan och tillsätt nötfraiche. Använder du Oatley’s havrefraiche måste du låta morötterna svalna lite innan du tillsätter det. Annars blir den rinnig. Mixa med stavmixer och tillsätt kokvatten lite i taget tills dippen har den konsistens du vill ha. Smaka av med salt och peppar.

Vill du så kan du nu smaksätta dippen med andra kryddor. Kryddor som passar med morot är kryddpeppar, selleri, persilja, paprikapulver, jalapenos, koriander, vitlök, dill, ingefära, dragon, anis, spiskummin och kummin.

Blomkålsdip 3 dl

  • 1/4 blomkålshuvud
  • 2 msk nötfraiche (eller Oatley’s havrefraiche)
  • 1 msk olivolja
  • Salt, peppar + kryddor efter smak
  • Kokvatten

Dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll bort vattnet och spara det i ett annat kärl. Häll tillbaka blomkålsbuketterna i grytan och tillsätt nötfraiche. Använder du Oatley’s havrefraiche måste du låta blomkålen svalna lite innan du tillsätter det. Annars blir den rinnig. Mixa med stavmixer och tillsätt kokvatten lite i taget tills dippen har den konsistens du vill ha. Smaka av med salt och peppar.

Och så till det roliga, smaksättningen 🙂 Kryddor som passar blomkål är körvel, curry, kardemumma, koriander, kummin, vitlök, paprikapulver, persilja, saffran, chili, timjan och spiskummin.

Muuums!!

Dela detta med dina vänner!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.